// arthitectural / Architecture / BHAM design studio | Water tower conversion

BHAM design studio | Water tower conversion

Architecture BHAM design studio | Water tower conversion

The history

In a small terrain of 16m width by 20m long in the middle of a flat Belgian landscape, raises a 30m high water tower built between 1938 and 1941 for and by the village of Steenokkerzeel.

It has been in service until the beginning of the nineties and was used by the Nazis during the 2nd world war as a “tour de guete”. In 2004 a procedure was filled to protect and preserve the building witch the Royal commission for the protection and preservation of monuments and sites accepted. The exterior of the tower was fully renovated to its initial state. Damaged concrete columns were repaired and painted, brick joints were completely removed and replaced and the windows in the floor top were enlarged. The works for a complete renovation and conversion into a single family house started in 2007.

BHAM design studio | Water tower conversion

© Mauro Brigham

BHAM design studio | Water tower conversion

© Mauro Brigham

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

The program

The program foresees two distinct profiles of users. The private and main user is the client, a couple living at the tower daily. Once or twice a month, part of the building is rented for very exclusive events targeting management people looking for a place to make workshops, high profile companies that seek a unique place to meet top clients near by the airport. Every room is equipped with the latest IT technology, domotics and the possibility to install projectors virtually anywhere on the top floor.

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

Interior architecture

The preservation of existing concrete elements such as the main water conduct, concrete ceilings, concrete stairs and the 250.000 liters concrete water basin were essential to preserve the strong identity of the building. Every visible concrete element inside was painted in dark grey in order to mark the old from the new. This choice works in both ways since it makes the contrast created makes both bright and dark stand out.
0 – Main entrance & garage (2 cars)
1 – Technical room, storage and utility
2 – Guest room & office
An envelope inside the envelope. The combination of vertical and horizontal wengé surfaces delineates the guest’s bedroom area with its own bathroom.

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

3 – Bathroom

A central 4.5 meter high shower was created in the bathroom in order to maximize the water flow experience. Black tainted glass walls surround the walk in shower increasing the sense of intimacy. Textile as visual separation from the cupboards was introduced to create a balance with the other “hard” materials and enhance the room’s acoustics.

4 – Bedroom

This circular room with a dome ceiling hosts a revolving stairs leading to the upper floor and a full monolithic mirror dressing witch reflects the surroundings and gradually disappears. Wengé wood flooring contrasts with the cold nature of the mirror surfaces. Light reflection on the wood bounces providing warm reddish tones on the walls.

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

BHAM design studio | Water tower conversion

© Jasmine Van Hevel

5 – Living room, kitchen and dining room

Impressive by its circular shape and large surface, the top floor affords some incredible vistas to the airplanes landing on the national airport just a quarter of a kilometer away. The elevator block integrates a rest room, a library, the cat house and a cloak room. Above the sculptural kitchen furniture, a steel bridge takes you to the terrace.

6 – Panoramic terrace

The terrace provides a full panoramic view and is equipped with raised IPE wood flooring and a shower.

Location: Steenokkerzeel, Belgium
Architecture & Design:  BHAM design studio
Interior architect: Mauro Brigham: Interior architecture, garden, terrace and coordination of the works
Construction: 1938, Beginning of interior works in 2007
Surface : 400 m²
Floors: 6
Height: 30m
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more