// arthitectural / Concept & Competition / BIG | Cité du Corps Humain

BIG | Cité du Corps Humain

Concept & Competition BIG | Cité du Corps Humain

The Cité du Corps Humain is conceived as a confluence of the park and the city – nature and architecture – bookending the Charpak Park along with the Montpellier city hall. Like the mixture of two incompatible substances – oil and vinegar – the urban pavement and the parks turf flow together in a mutual embrace forming pockets of terraces overlooking the park and elevating islands of nature above the city. Like a seismic fault line, the architectural crusts of planet earth are lifted and mingled to form an underlying continuous space of caves and niches, lookouts and overhangs. A series of seemingly singular pavilions that weave together to form a unified institution – like individual fingers united together in a mutual grip.

BIG | Cité du Corps Humain

© courtesy BIG

Rather than a single perimeter delineating an interior and an exterior, the façade is conceived as a sinuous membrane meandering across the site, delineating interior spaces and exterior gardens in a seamless continuum oscillating between the city and the park. The roofscape of the Cité du Corps Humain is conceived as an ergonomical garden – a dynamic landscape of vegetal and mineral surfaces that allow the parks visitors to explore and express their bodies in various ways – from contemplation to the performance – from relaxing to exercising – from the soothing to the challenging.

BIG | Cité du Corps Humain

© courtesy BIG

BIG | Cité du Corps Humain

© courtesy BIG

The façades of the Cité du Corps Humain are as transparent as possible, maximizing the visual and physical interaction with the surrounding city and park. To protect from thermal exposure and glare from the abundant Montpellier sunlight, we propose to wrap the entire envelope in a skin tailored to the conditions of the local climate. On the sinuous façade of the Cité du Corps Humain that oscillates between facing North and South, East and West, the optimum louver orientation varies constantly.

BIG | Cité du Corps Humain

© courtesy BIG

The resultant façade experience is a striated façade with layers that bend from horizontal to vertical in a seamless transition. Like a functional ornament adapted to its native climate the facades of Cité du Corps Humain resemble the patterns you find in a human fingerprint – both unique and universal in nature.

Location: Montpellier, France
Architect: BIG
Partner in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
Project Leader: Gabrielle Nadeau
Project Manager: Jakob Sand
Project name: Cité du Corps Humain
Team: Birk Daugaard, Chris Falla, Alexandra Lukianova, Oscar Abrahamsson, Katerina Joannides, Aleksander Wadas, Marie Lançon, Danae Charatsi, Alexander Ejsing
Date: 20/11/2013
Program: Culture
Status: In Progress
Size in m2: 7800
Project type: Competition
Client: Ville de Montpellier
Collaborators: A+ Architecture, Egis Bâtiment Méditerranée, Base, L’Echo, Celsius Environnement, Cabinet Conseil Vincent Hedont
Awards: 1st prize
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more