// arthitectural / Interiors / Bisca | What a difference a new staircase can make

Bisca | What a difference a new staircase can make

Interiors Gloucestershire - After

Harrogate – Before and After

Bisca was asked to re-design this awkward, angular concrete builder’s staircase for a prestigious new build. The staircase not only looked too mean and small for the space but had been cast so that it clipped the door entry. The going was too short, rendering it uncomfortable in use and any attempt to clad the bare concrete on the landings would have made both non compliant with building regulations. Bisca had no alternative but to rip it out and replace with an elegant semi-helix of English Oak and hand forged, formed and textured steel that added both presence and gravitas in keeping with the status of the building.

Harrogate - Before

Harrogate – Before

Harrogate - After

Harrogate – After

Gloucestershire – Before and After

Bisca’s brief was to design a light, spacious and modern staircase maximising the use of space in a farmhouse refurbishment. Bisca was asked to include a galleried landing area and library as well as to replace an existing doorway with a feature window with hidden blind. The solution was a slim, elegant and visually lightweight staircase structure supporting oiled English oak treads. Glass balustrades are structurally rebated into the treads with a continuous oak handrail rising from ground floor and along the gallery. The structure itself is subtly conventional in appearance, whilst the glass balustrade is in keeping with the large window (also installed by Bisca) and retains the illusion of space.

Gloucestershire - Before

Gloucestershire – Before

Gloucestershire - After

Gloucestershire – After

Gloucestershire - Before

Gloucestershire – Before

Gloucestershire - After

Gloucestershire – After

 Tyneside – Before and After

Bisca’s brief was to design a staircase to open up the entrance area of a listed clock tower to form a more functional and useful access and replace the dated angular timber staircase. The solution was a slim, elegant and visually lightweight structure supporting oiled English Oak treads, finished with a glass balustrade and a hand carved oak handrail. The structure itself is subtly conventional in appearance for integration into the existing style and period of the property but the glass balustrade maximises light transfer from first floor down to ground floor imparting an illusion of greater space.

 Tyneside - Before

Tyneside – Before

 Tyneside - After

Tyneside – After

Location: Helmsley, North Yorkshire, UK
Designer: Bisca
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more