// arthitectural / Architecture / Blouin Tardif Architecture-Environnement | Siamoises Mentana-Boyer

Blouin Tardif Architecture-Environnement | Siamoises Mentana-Boyer

Architecture © Steve Montpetit
© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

Tucked away in the heart of Plateau Mont-Royal, on the private lot of a former commercial building, are these Siamese residences. Each co-property occupies half of the lot; their entrances are, respectively, on Mentana and Boyer streets.

The project’s constraints are those of the classic urban context: the envelopes of neighbouring buildings, joint use, and the challenge of natural light.

The architectural scheme optimized the layout to take advantage of the shape of the lot. To take advantage of its depth, the structure covered the entire area. Two inner courtyards were carved out, favouring penetration of natural light while offering high-quality private spaces.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

The interior is organized on three levels. Living spaces occupy the top floor, offering an unpartitioned space that is completely glazed around the building’s central well. The façade reveals the articulation of the yards and terraces only through the breach on the top floor.

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

© Steve Montpetit

The original limited size of the lot led to new architectural reflection on urban space. The Siamoises offer two forms of luxury: an island of light and private space, centrally located in one of the city’s most popular neighbourhoods.

Location: Montreal, Québec, Canada
Architects: Blouin Tardif Architecture-Environnement
Head of the project: Alexandre Blouin
Design team: Isabelle Beauchamp, Jonathan Trottier
Electricity/mechanical engineering: Calculatec
Project surface area: 250 m2 per residence
Project finalization date: 2013
Photographer: Steve Montpetit
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more