// arthitectural / Architecture / Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Architecture Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in OntinyentOverview

The core of the project is a large open space on the ground floor and a sculptural staircase made of concrete that guide visitors to the upper floors. The materials, with an absolute use of white, are always naked and honest. The basement, a large open space between concrete walls, connect the house with the pool. The pool, built in white concrete, represents a large floating water surface.

Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in OntinyentProject description

We are in the historic heart of Ontinyent (Valencia), in a old textiles factory now converted into the headquarters of the outdoor furniture manufacaturer Gandia Blasco. The aim of the project is to integrate new residential activity into the existing building. For this reason the house is proposed as an extension of modulation and structural system of the old buiding. The house is located between party walls with dimensions of 22×7 meters and has five levels constructed. The distribution is solved with a simple band diagram that goes through the house drawing the small spaces (bathrooms, laundry, toilets, etc. .). The rest of stays overturn both façades leaving the central area of the building reserved for the concrete stairway.

Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in OntinyentThe ground floor has some social spaces that ends into a vertical space chaired by a huge mural with a visual overview from the history of the company. All materials selection has been carefully choosed to ensure the coherence between the project and the company Gandia Blasco. The absolute present throughout the work and the nude and matt treatment complete the imagery projected by the brand through its products.

Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in Ontinyent

Borja Garcia Studio | House in OntinyentFinally, a white concrete pool that encloses a water box suspended inside. The proportions of the pool dialogue with the rear facade. Also the access stairway is a continuation of the system used inside the project. The overall result is a elemental house in its design and its realization but with a powerful constructive solution that gives the project a strong identity and character.

Location: Ontinyent, Spain
Architects: Borja Garcia Studio | Clara Gironés, Sergio García-Gasco, Jorge Cortés and Manuel Martínez
Project name: House in Ontinyent
Client: Gandia Blasco
Area: 550 sq meters
Year: 2012
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more