// arthitectural / Architecture / Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

Architecture Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

Elizabeth Beach, on the mid North coast of NSW, Australia, is a small village with a mix of holiday houses and permanent residences. The climate is temperate and the surroundings largely unspoiled. The site is located opposite some remnant littoral rainforest, midway between the estuary of Wallis Lake and the Pacific Ocean.

Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

 

Bourne Blue Architecture | Elizabeth BeachThe principal opportunity that the site presents is that the long boundary abuts a nature reserve, immediately to the East. To the West is a steep hill with existing houses. The client’s requirements were that the house would suit a young, growing family, with provision to accommodate extended family from interstate. The house should take advantage of the site’s attributes, and crop out the less desirable views. The idea behind the building is for a grounded, timber element extending along the Western side of the block, which creates a screen for the rest of the site.

Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

 

Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

Bourne Blue Architecture | Elizabeth BeachMore open spaces such as living areas and decks sit East of the timber element, with total privacy, direct outlook to the forest and good solar access. The living spaces open to a sunny grassed area, a roofed deck and an open deck, so that through the seasons, different areas can be used depending upon the weather. The children’s rooms open into a playroom, creating and defining their own private area of the house.

Image 15

 

Bourne Blue Architecture | Elizabeth Beach

Bourne Blue Architecture | Elizabeth BeachThe upper level is the parent’s own zone, where considered openings frame views of the forest and garden. The home is designed to be private and sheltered from the west and South, yet open to the North and East.

Location: Australia
Architect: Bourne Blue Architecture
Project Architects: Claire Lavis, Shane Blue
Builder: Stuart and Jamie Rodger
Engineer: Brett Bargallie
Year completed: 2013
Floor area: 264m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more