// arthitectural / Architecture / Buero Philipp Moeller | Extension / Development Farmhouse

Buero Philipp Moeller | Extension / Development Farmhouse

Architecture _DSC6835

The renovation of a farmhouse erected in 1890 in the Fürstenfeldbruck district is focusing on the reorganization of the floor plan, the preservation of the basic structure, particularly the roof truss, and above all the creation of diverse and atmospherically dense interior rooms offering a very special living experience to a family of four.

_DSC6053

_DSC6024In order to retain the typical character of a farmhouse consisting of living-dining area and utility rooms, the small room structures on the ground and first floor of the living area remain largely untouched. On the one hand, available or supplementary old objects such as doors, lamps or furniture support this aura. On the other hand, several rooms appear decidedly modern by using carefully matched colours, large wall panelling and fine wallpapers.

_DSC6136masterfile

_DSC6797

_DSC6772Fascinating spatial contrasts are being created by the combination of living area and former cowshed especially in the open attic floors. Black steel components complete or renew the construction of the sand-blasted wooden structure only where it was inevitable, whereas custom-made oiled oak floorboards up to seven meters long and small new fittings are shaping the spatial structure.

_DSC6745

_DSC6712-2Natural materials and surfaces, subtle colours and the obvious love to detail are fusing old and new to one unit. This natural appearance also characterizes the building shell which has scarcely been changed despite comprehensive reconstruction and energetic renovation work, thus retaining the village image.

_DSC6533

_DSC6588

_DSC6585

Location: Moorenweis, Fürstenfeldbruck, Germany
Architects: BPM – BUERO PHILIPP MOELLER, Munich
Architects in charge: Philipp Moeller, Spandri/Wiedemann – Elia Spandri
Project: Extension / Development Farmhouse
Year: 2013
Floor area: 388 sqm
Photographer: Benjamin A. Monn, Munich
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more