// arthitectural / Architecture / BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

Architecture BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

Context

This project consists of expanding the ‘Children of the World’ crèche at Nijvel. The building is located in a park setting of rural significance, the Dodaine park. Two wings with 18 places (sized for an increase to 25 children) will be added to the crèche plus various administrative rooms for staff and services. Besides this restrictions imposed by the site, this project presented the challenge of designing an energy-efficient building. Close cooperation and communication between the architect, sustainability consultant and municipal officials resulted in a decision to design the project according to a passive standard. The existing buildings are going to be renovated in the same spirit to make them energy-efficient.

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

© Filip Dujardin

Architecture

The architecture is completely in keeping with the building’s function (the playful world of children). It was logical to use wood for the structure and for the facades because of its warm look and feel and its technical properties.

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

© Filip Dujardin

BURO II & ARCHI+I | Expansion of Nijvel’s Municipal Crèche

© Filip Dujardin

Engineering

Along the ‘Wereldlaan’ the world of a child is immediately apparent through the size and positioning of the facade openings and the different colours in the interior of the building. The south facade is very open and leads on to a large patio with a view of the park so as to benefi t optimally from the improved sunning. The northeast and northwest facades are more closed in order to limit heat losses. The interaction of the roof slopes creates possibilities for natural ventilation and cooling.

Location: Boulevard de la Dodaine 1, B-1400 Nivelles, Belgium
Architecture: BURO II & ARCHI+I
Interior architecture: BURO II & ARCHI+I
Stability: BURO II & ARCHI+I, Brussels / NEY & PARTNERS
Techniques: BURO II & ARCHI+I
Energy performance: BURO II & ARCHI+I, Brussels / MATRICIEL
Safety coordination: VALLERO, Sombreffe
Client: Municipality of Nijvel
Team: 
Arch. Christian Troosters [project director]
Arch. Nadia Herrandou [design architect]
Arch. Jacques De Dixmude [project architect]
Status
Specified execution term: start 01/04/2011 – end 01/09/2012 + 30 calendar days:
Time of execution: 500 calendar days
Reception date: 2013
Surfaces
Land use of the building: 880 m²
Gross floor area: 880 m²
Energy Performance [EPB]
Niveau K: K13 / Building passive
Originally estimated budget: € 1.200.000
Contracted budget: € 1.268.018
Final budget: € 1.394.000
Contractors
General contractors: HULLBRIDGE ASSOCIATED, Trazegnies
Closed shell construction: Mel et Tof concept
Sanitary/HVAC: Celsius
Electrical: Devogelaere
Heating system: Celsius
Windows: Coene
Fixed furniture: GIRSH
Loose furniture: GIRSH
Photos: Filip Dujardin
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more