// arthitectural / Architecture / BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

Architecture BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten OostduinkerkeDue to the increasing number of students, the local Oostduinkerke school needed to expand. The building premises are situated in the centre of town, in between the backyards of the surrounding buildings. The newly constructed nursery section will be partly underground. This way, the new building creates a number of benefi ts: A scenic integration with the build-up environment and a spacious outside play area for the children.

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

© Klaas Verdru

All classes walk out into a wind-free covered class garden that serves as a safe outside area. Children have access to the grass areas around the school as well as to the play roof. The children can access the play equipment on the grass roof via a play hill or via a staircase from the polyvalent area.

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

© Klaas Verdru

BURO II & ARCHI+I | Kindergarten Oostduinkerke

© Klaas Verdru

The orientation of the building was done in a well thought-through and clever way: Northern light enters via the roof domes; the south facade consists of large glass surfaces. It was a logic choice to choose a groundfl oor building for toddlers. The seven classes are organised around a polyvalent hall for optimal accessibility and visibility. A separate sleeping room was provided for the youngest members. In addition to this, there is a polyvalent class and a separate room for the care coordinator. A nursery as a scenic project.

Location: Oostduinkerke, Belgium
Architect: BURO II & ARCHI+I
Team: In collaboration with:
E-STER [Energy audit – Energy advice]
Arch. Tom Vandorpe [project director]
Ir. Arch. Isabel Vlaeminck [design architect]
Arch. Nancy Latruwe [project architect]
Arch. urban planner Maarten Vansteenhuyse [landscape architect]
Int.arch. Joost Claeys [interior architect]
Handover date: September 25, 2012
Area surface: 8.363,63 m²
Land use of the building: 4.736,33 m³
Gross floor area: 1.246.38 m²
Originally estimated budget: € 2.190.193,05
Client: Municipal Koksijde
Team
Architecture: BURO II & ARCHI+I
Interior architecture: BURO II & ARCHI+I
Project management: BURO II & ARCHI+I
Structural conception: BURO II & ARCHI+I
Structural work: BURO II & ARCHI+I
Safety coordination: DCC bvba, Roeselare
Energy audit – Energy advice: E-Ster, Gent
Contractors
Principal contractor: Wyckaert nv, Gent
Technical control: Socotec, Brussel
Groundworks and sewerage works: Verbeke, Poperinge
Steel structure: Lannoo, Pittem
Timber framing: Canhouse, Evergem
Sanitary/HVAC: Paul Deloof, Aalter
Electrical: Electro Clarysse, Pittem
Rendering: Emic, Tielt
Screed: Carro-Construct, Asse
Flooring & pottery: Technicarro, Mollem
Rubber flooring: Oxfl oor, Kortrij k
Windows: Pol Cattebeke, Heule
Exterior joinery: Afi nco, Gent
Painting: Zenner Schilderwerken, Zelzate
Blinds: Winsol, Izegem
Fixed furniture: Drafab, Poperinge
Signalisation: Signtec, Harelbeke Surroundings
Green roof: De Wulf, Boezinge
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more