// arthitectural / Interiors / Cadaval & Solà-Morales | Susana Solano Exhibition

Cadaval & Solà-Morales | Susana Solano Exhibition

Interiors © Manolo Yllera

The project aims to scale the space to the object that will be displayed, providing order and rhythm to an exhibition that wants to be intimate. The models of public sculptures done by Susana Solano are treated as jewels that relate to each other visually as they do historically.

A single system is designed to suit two spaces with opposed spatial attributes, allowing for a single reading of the exhibit. A unique envelope ought to unify spatial perception while solving by its layout the display of the pieces.

© Manolo Yllera

© Adrià Goula

A fragile, translucent, white, almost sacramental envelope is build to receive a number of sturdy and powerful pieces. The reference is clear: the paper lamps used in fairs, made out of a fragile honey comb paper, with its volume build up on air and inventiveness. From paper lamps to the recycled paper used inside wood doors to reinforce them there are a few hours of investigation, and the conviction to find in the paper industry a material that would fulfill our architectural aims, and be ecological friendly and economic.

© Adrià Goula

© Adrià Goula

The technical and technological implications of the material drove to the definition of a standard module, build out of a couple of standard doors and 5 layers of paper. A thick wall could be set up; its perpendicular view, creating a moaré, offered transparency within spaces and pieces; a tangent view would show a solid texture, building the limits of the constructed space, and framing the pieces. The attributes of the material depending on how it was approached were one of the key aspects of the project.

© Adrià Goula

© Adrià Goula

The installation responded to ecological and sustainable issues. Not only the design was part of an itinerant exhibition, but also more, the main material used to build up was made up of recycled paper and could be recycled again. Moreover, decision on the material implied a radical decrease in costs.

© Santiago Garces

© Santiago Garces

Location: ICO | Foundation Madrid, Spain
Architect: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
Construction Company: Alcoarte
Date: September 07 – February 08
Project: June 2007
Photographers: Adrià Goula, Santiago Garcés, Manolo Iyera

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more