// arthitectural / Architecture / CAPA – Carrier and Postmus Architects | Myaree Ceramics Refurbishment

CAPA – Carrier and Postmus Architects | Myaree Ceramics Refurbishment

Architecture © Douglas Mark Black

existing building 01_CAPA

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

The recently completed showroom renovation for Myaree Ceramics began with the client‘s wish to modernize the façade to the entire building. The family, who had previously built the showroom decades earlier but felt it concealed rather than conveyed its modern wares and needed a renovation, including product placement to reflect their changing business and market.

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

Entrusted by the clients to achieve this aim, Justin Carrier, Director of CAPA explains.
‘We felt that we could achieve their goal with greater success by expanding the brief, looking at its inherent qualities and by including the entrance and landscape as part of the scope. We also recognized that cladding the entire showroom would consume the project budget and leave no room for anything else’

In developing and expanding the scope of the brief, CAPA were able to provide a clear conceptual and spatial response: imagining a showroom as stage, memory and landscape.

‘We also wanted to utilize its corner orientation and create a grand entry whilst celebrating the memory of the building’

A double storey metal curtain wraps the corner, signalling the shop’s material qualities and opens at the entry. Inspired by local artists and friends Stephen Neille and Jurek Wybraniec of SURF, the curtain is consciously ephemeral; veiling and revealing, providing bling, shimmer and mystery. Above, a new frieze and a podium below were clad in ceramic tile, along with a number of seating elements which concealed unsightly service connections.

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

© Douglas Mark Black

The remainder of the building was rendered and painted white, with its decorative brickwork friezes simplified. The building’s curtilage at the existing colonnade was extended and refurbished with a decorative motif tile to provide an entry and transition from the adjacent carpark. A filtered wall adjacent further defines the entry, with a landscape courtyard behind.

The landscape coupled as a recreational space for the employees and as a showcase for the company’s external product range. Utilizing the existing native Peppermint Trees, new low walling was introduced to engage with the trees and define a landscape courtyard, populated by tiled benches and seating podiums.

Being one of CAPA’s first realisations, this modest project reflects the studio’s aims of the developing an architecture and landscape in unity, connecting and dividing with clear thresholds in between.

Location: Myaree, Western Australia, Australia
Client: Myaree Ceramics
Architects and Landscape: CAPA – Carrier and Postmus Architects
Project Team: Justin Carrier, Steven Postmus and Chris Mewburn
Structural Engineer: Andreotta Cardenosa Consulting Engineers
Builder: Perth Custom Build
Year: 2014
Photographs: Douglas Mark Black
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more