// arthitectural / Architecture / Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

Architecture Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

Carlo Berarducci Architecture | Haus BavariaIn the historic center of Regensburg, in Bavaria (Germany), the project foresees the demolition of a building which is part of a continuous “quint” and its reconstruction with new construction criteria and energy standards. The new building is a private home with swimming pool and a sport training area on the top floor.

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Carlo Berarducci Architecture | Haus BavariaAnswering to requirements of the City to maintain an effect of seriality in the façade openings the project has a very neutral and naked facade but with windows dimension as wider as possible. Ultra-ligth crystal railings without handrail, together with invisible windows frame hidden behind the wall, and mirrored glass reflecting the buildings on the other side of the road, add an effect abstraction and dematerialization.

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Everything protruding or receding from the facade plane is shiny and reflective, with the thickness of the wall around the windows in white gloss aluminum and the thickness of the jutting out slab of the terraces coated with mirrors reflecting the trees of the park, with a confusing effect. So that the building sits between the adjacent buildings without altering or contradicting the continuity of the “quint” as the City Council required, but at the same time it reveals its contemporary.

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

The internal spaces have been organized in three parallel zones with the first zone on the left like a service tower containing all the wet areas of the house and a swimming-pool on the top level. The central zone is void containing an open stairway and a glass elevator.

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

Carlo Berarducci Architecture | Haus Bavaria

© Herbert Stolz

The third zone contains all the living spaces, without any structure between the two facades. One empty space from ground level to the roof level is thought like a unique “public living space” with the living-dining room downstairs and the fitness area upstairs, containing in between the suspended volume of the private spaces of the rooms.

Location: Regensburg, Germany
Architect: Carlo Berarducci Architecture
Project date: 2006
Completion date: December 2011
Program: Private Residence
Building area: Mq 900
Client: Private
Civil engineer: Carlo Zimatore Engineer
Structural engineer: IngenieurburoDrLammel
Environmental engineer: ElektroplannungGmbh
Project management: Carlo Berarducci, Carlo Zimatore
Design team: Marco Folchi, Rossella Lanari, Davide Marchetti, Daniela Pastore
Main contractor: EukiaWohn Und IndustriebauBaubetreuungsGmbh Regensburg
Photographer: Herbert Stolz
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more