// arthitectural / Architecture / Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Architecture Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1The Rozelle House_1 is an ‘alterations and additions’ to a late 1800’s brick terrace in Sydney’s Inner West. The site is hemmed in on both sides by its neighbors, leaving only a thin, steeply sloped sliver of land which drops by two storeys from the front boundary to the rear. On this difficult site our brief was to bring joy and light to this family home, to eek out every inch of available space for living, to forge a connection to the outdoors and find space for a yard for the two kids.

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1On this steep site moving through the home is synonymous with moving upwards, an act signified in each instance by paths traced in solid Grey Ironbark treads. In the living room, the stair is a particular feature; the sturdy timber footholds hung by a delicate steel balustrade act as an installation in the space, casting bands of dark shadows along the crisp, white wall during the day. At night concealed LED lights glow warmly, carving out a path in the darkness to the level above. The solid timber island bench defines the kitchen in the open-plan living space of the ground floor. It is oversized and generous, a locus for family activities. Adjacent to the island, a bench seat spans the width of the room and takes advantage of the lush, green lightwell which draws down light and breeze.

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1Bi-fold doors off the living area open out onto a Japanese-style courtyard lined with beautifully crafted, hand-cut sandstone walls and a recycled timber deck, built from Grey Ironbark reclaimed from a disused bridge. In the flexible studio space flanked by a vivid red tiled WC and shower, a sculptural, timber clad basin has been designed around the Corbusien notion that the act of ‘washing’ should be an event. The prismatic basin form sits in the pool of light formed by the adjacent window and brings a moment of joy to the room. The sleek, white joinery cranking along the studio walls conceals a vast amount of storage space and a full-size guest bed which folds down from the wall.

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1Upstairs on level one, the spaces are devoted to sleeping and washing. The two front bedrooms swallow up the traditional corridor, expanding to claim the full width of the narrow terrace. Above the bedrooms hangs the voluptuous, timber clad form of the en suite, which absorbs the ceiling height to bring a comfortable, more intimate scale to the rooms. The master bedroom accesses the en suite via a stair that climbs upwards, concealed behind a wall of robes. The loft is at the highest point of the house and skylight windows capture views over the leafy streets and rooftops that lead to the city. The en suite is lined in white penny-tiles which give the room a luminous glow and celebrate the sinuous curve. An enormous stone bath for two and white, marble bench tops complete the simple, luxurious space.

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1

Carter Williamson Architects | Rozelle House_1Between the second bedroom and children’s bathroom a narrow lightwell indicates the division between the existing terrace and the new addition and brings light and ventilation to the adjacent rooms; the glazed floor shares light with the rooms below. In the bedrooms, bespoke Western Red Cedar windows frame views toward the iconic White Bay Power station and signify a contemporary addition to the original 1800’s street facade. A simple palette of glossy black tiles, crisp white walls, and polished concrete floors are offset with warm timber elements and bright mosaic tiles to create a robust, inviting, family home.

Location:  Sydney, Australia
ArchitectCarter Williamson Architects
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more