// arthitectural / Architecture / Casagrande Laboratory | Chen House

Casagrande Laboratory | Chen House

Architecture chen-house01

The house is realized on an old Japanese cherry-farm in the Datun -mountains of North-Taiwan. It is designed as a vessel to react on the demanding wind, flooding and heat conditions on the site.

The house is a stick raised above the ground in order to let the flood waters run under it. The different spaces are connected to a flexible movement within the axis of outdoor and indoor functions. The smaller bathroom and kitchen unit acts as a kicker stabilizing the wooden structure during the frequent typhoons and earthquakes.

The bio-climatic architecture is designed to catch the cool breeze from the Datun -river during the hot days and to let in the small winds circulating on the site between the fresh water reservoir pond and the farmlands. A fire place is used during the winter for heating and for cooking tea. In connection with the bathroom is a small sauna.

The house is not strong or heavy – it is weak and flexible. It is also not closing the environment out, but designed to give the farmers a needed shelter.

Ruin is when man-made has become part of nature. With this house we were looking forward to design a ruin.

“In a dream last night, I saw a great storm. It seized the scaffolding. It tore the cross-clasps, the iron ones, down. But what was made of wood, swayed and remained.” – Bertolt Brecht

Location: Sanjhih, Taipei County, Taiwan
Architect: Casagrande Laboratory | Marco Casagrande
Assistant: Frank Chen
Construction work: Marco Casagrande, Frank Chen, Shi-Ding Chen, Nikita Wu,
Shu Gi Bai
Local Knowledge: Missis Lee
Materials: mahogany, concrete, red brick
Building foot print: 138 sqm
Interior space: 62,5 sqm
Completed: 2008
Photographer: Adda

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more