// arthitectural / Architecture / Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

Architecture Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

Located at the junction of Cecil and McCallum Street, the 124.5m high building, which generates 14,500sqm of gross floor area, accommodates 21 storeys and a basement. As the regional headquarters of a major insurance company, the design combines architectural innovation, structural integrity, efficiency in the use of energy and water, as well as comfortable and healthy work spaces, reflecting the company’s philosophy of environment-friendliness. The inspiration for the building’s design came from the concept of a simple clump of bamboo. Criss crossing of the bamboo allows the cluster to grow taller for greater rigidity against wind and the glazing is behind and recessed from the floor edge for solar protection.

Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

© Aaron Pocock Photography

Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

© Aaron Pocock Photography

This idea is in turn translated into the v-shaped building, with the criss-crossed fair-face reinforced concrete columns at the perimeter to serve as a metaphorical expression of the bamboo grove. The bamboo-like exo-skeleton structure and the enlarging ascending floor plates provide shade for up to forty percent for the column free office space, making it efficient and environmentally responsible at the same time. Another prominent design feature is the abundance of green, open spaces for the enjoyment of both the public and the tenants of the building. Instead of the usual banking halls, shops, or offices, a high-ceilinged ground floor concourse of about 1,000sqm forms a green urban public space devoted entirely to a landscaped garden.

Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

© Aaron Pocock Photography

A similar open space is found on the rooftop for the enjoyment of the building’s tenants. Energy consultants have been employed right from the start of the project to ensure that energy-efficient measures become integral to the design of the building, rather than inconvenient afterthoughts. The energy-efficient building is a reflection of the client, who prides themselves as being an environment-friendly company. The ‘green’ features of the building include the aforementioned exo-skeleton facade design; energy-efficient designs of the ACMV systems, the lighting systems, as well as the elevators and escalators; and the implementation of water-saving techniques such as the collection of condensate water from the AHUs, rainwater-harvesting, and extensive use of water-efficient sanitary fittings.

Chan Sau Yan Associates | Tokio Marine Centre

© Aaron Pocock Photography

All in all, these measures are expected to contribute to overall annual savings of 830,000kWhrs of energy and 5,400m3 of water. The project which was awarded BCA green mark gold plus in 2008 has also won in the recent 11th SIA Architectural Design Awards and PAM Awards 2011. Tokio Marine Centre is undoubtedly one of the significant project in Chan Sau Yan Associates’ portfolio with the potential to win numerous accolades.

Location: Singapore
Architect: Chan Sau Yan Associates
Category: Office (inc mixed use)
WAF: Entry2011
Photograph by: Aaron Pocock Photography 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more