// arthitectural / Concept & Competition / CHROFI | Elysium 10 – Porous House

CHROFI | Elysium 10 – Porous House

Concept & Competition © CHROFI

Elysium 10 (Porous House) blurs the distinction between architecture and landscape through the complex fusion of the two.

© CHROFI

© CHROFI

The concept is achieved by bringing outdoor rooms, lush gardens, covered links and screening devices into the plan alongside living areas, bedrooms and amenities. The benefit of this approach is twofold – experientially and functionally.

© CHROFI

© CHROFI

Firstly, the composition draws on the full extent of the site to expand experiential possibilities as one moves through the house by offering visual compression and release. Secondly, the structuring of landscape and architecture forms an artificial ecosystem in which a moderating micro-climate is established.

© CHROFI

© CHROFI

The porosity of the plan greatly assists in ventilating the house whilst a cool, densely planted central courtyard with a reticulated watering system becomes a cool resource throughout the hotter months. During cooler months, sunlight is admitted into the house where heat gain is stored in the thermal mass of the concrete floors.

© CHROFI

© CHROFI

Externally, the dwelling is singular in its expression, further dramatising the rich tapestry of spatial experiences contained inside.

© CHROFI

© CHROFI

© CHROFI

© CHROFI

Location: Noosa Heads, OLD, Australia
Architect: CHROFI
Collaborators: Geo Structural
Client: Pearson Property Group & Consolo Property P/L
Program: New House, Courtyard, Pool
Floor Area: 312 sqm Service – Concept Framework
Status: On Hold
Photographer: CHROFI
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more