// arthitectural / Concept & Competition / Cité Arquitetura | PINHEIRO GUIMARÃES 75

Cité Arquitetura | PINHEIRO GUIMARÃES 75

Concept & Competition 03 PINHEIRO GUIMAR_ES PISCINA CORTE-LOW

This Project started with a conceptual proposal for facades and interiors establishing a dialogue with the ratio of a busy street, in which the building is located, and its transition to the calm landscape of the forest at the back of the building.

17 PINHEIRO GUIMAR_ES FACHADA NOTURNA-LOW

14 PINHEIRO GUIMAR_ES ACESSO -LOWThe vertical strips in wood and white aluminum at the bottom of the building establishes a transition between the inside and outside, filtering the street ratio and the garden situated at the ground floor strengthen this transition. The retreat of the building access allows the redevelopment and expansion of the sidewalk, wich encourages the use of bicycles to the shift in the neighborhood and in the city, planned by the project.

06  PINHEIRO GUIMAR_ES FESTAS-LOW REV01

02 PINHEIRO GUIMAR_ES PORTARIA-MODIFICADO - LOW REV01The facade was crafted to unify balconies, windows and the ground floor in a same layer, treating their materiality and colors as a main character. All 20 apartments have flexible plans for 2,3 or 4 rooms, with 2 extra bathrooms, in a range that goes from 100m² to 130m², plus 17m² of front balconies.

09PINHEIRO GUIMAR_ES BRINQUEDOTECA (CITÉ)_rev01

08 PINHEIRO GUIMAR_ES CINEMA-LOWIn the interior design project, the wide spaces were created with distinguished furnitures, materials and textures that perfectly comply with its proposed functions. Besides that, the color palette is the main structuring concept of this floor, witch creates an illusion of “expansion”.

12 PINHEIRO GUIMAR_ES SUITE HYPE -MODIFICADO- LOW REV01

Location: Rio de Janeiro, Brazil
Architects:
Facades/Interior Design/Landscape Design:
Cité Arquitetura : Celso Rayol and Fernando Costa
Project Team: Lúcia Andrezo e Beatriz Aguiar (Project Manager); Francisco Meyer e Daniel Osório (Project Leader), Beatriz Oliveira, Zander Vasques, André Caterina, Marcia Rocha, Ana Clara Meireles (Architects)
Location: Botafogo – Rio de Janeiro/RJ
Year: 2013
Client: FMAC
Construction: FMAC
Site Área: 683,47m²
Building Área: 2.135,90m²
Use: residential building with 20 units.
Structure: GMA Engenharia e Projetos Ltda.
MEP Engeneering: Esquadro
3D Images: Archigraph
Marketing: Total Right
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more