// arthitectural / Architecture / Claudio Nardi Architects | Mocak, Museum of contemporary art in Kracow

Claudio Nardi Architects | Mocak, Museum of contemporary art in Kracow

Architecture © R. Sosin

The area designated for the new museum of contemporary art in Krakow coincides, in part, with the industrial pavilions of the Schindler Factory, a place long fixed in the collective memory and in the history of men, their crimes as well as their heroic acts.

The idea of transforming those spaces, of integrating them with new spaces, into a destination for art, culture, and contemporary society, cannot but bear witness to the way in which memory can be nurtured to become a path toward the future.

The events that have taken place within those walls have already witnessed the possibility of hope, of a way forward, out of the horror.
The industrial roof-lines of the existing buildings have become a motif, a visual element carried through the entire project, evoking, in this case, the continuity between preexisting and new construction.

The zones reserved for exhibition spaces develop around the existing structures and envelope them like an embrace, encompassing every available space among those designated for the project, resulting in irregular, disconnected forms, but which together almost assume the strength of a symbol. From the principal entrance on Lipowa Street (next to the original entrance to the factory), the exhibition galleries unfold toward the garden plaza at the rear, to the north.

The imposing ‘South Wall,’ which carries the logo of the museum, marks the beginning of a new urban itinerary. It traverses the museum and the old pavilions, balancing the mass of the adjacent and preexisting Museum of History and Memory.

Seen from the wide expanse on Lipowa Street, the new museum appears like a new kind of architecture, born of contemporary technology, lightweight and luminous, with its shed-like roof lines which dissolve and integrate with the preexisting structures.

A long ramp leads the visitor up to the level of the new internal plaza, along a walkway with seating areas and delicate groupings of trees, proceeding past a series of stops: an old factory pavilion which has been transformed into an exhibition loggia, artists’ residences and ateliers, and the large glass wall of the library.

On the opposite side, the full extension of the main entrance lobby, the bookshop, and the restaurant.

© A. Moggi

The Museum: The building is diffuse and not monolithic, characterized by the harmonious sum of many requirements, such as the need for strong overall visibility and the aesthetic and functional integration of the existing structures. In fact, a choice was made for a building that did not surpass the height of the existing buildings, entering instead into a dialogue with those structures through the common denominator of the factory roof reference.

The new building unfolds on two levels, the ground floor (height 390cm) and also, by necessity, a lower level (height between 450 and 600cm). It is completely independent from the existing buildings for reasons of safety and static load.

© Marcin Gierat

The main façade, to the south, is a glass wall which allows views of the galleries from the outside and views of the walkway and the abraded walls of the old factory from the inside.

The roofing of the new pavilions consists of a metallic grid structure which supports a lightweight but rigid shroud in black titanium-zinc that blends with the existing roofs. The roofs of the remaining parts will be reinforced concrete and steel with large openings that allow the greatest flexibility for the internal spaces while reducing the number of necessary columns.

The disposition of the spaces is already clear from outside the complex, highlighted by the anthracite grey wall in resin-cement which gestures from the entrance plaza, drawing the visitor into the museum itself through the glass façade to the south.

The Connected Functions

The storeroom for artworks is without doubt the most important and delicate of the functions connected to the museum. Its placement, given the possible cargo accessible options, is near the South Wall, opposite a wide open area (which heightens the wall’s monumentality). This same area could occasionally serve as a temporary parking area for large trucks or the unloading of oversized artworks. A 270 square meter holding/preparation room on the ground floor is adjacent to this area with direct and protected access to the cargo entrance and the exhibition galleries. The remaining 500 square meters of storage space is located underground, immediately below and accessible by stairways and an oversized freight elevator connected to the lower level galleries and the conservation laboratory.

© Adam Kozak

© A. Moggi

© Adam Kozak

The Administration Offices are located on the second floor, just above the storeroom and some of the galleries.

The Entrance Lobby, Cinema, Bookshop, and Restaurant:  The entrance lobby is situated at the top of the ramp which serves to link the entrance point to the main road and at the same time to dissipate a 30cm level difference with the outside.

The entire length of the spacious hall overlooks the south plaza and serves several related routing functions including access to ticketing, coat check, cinema, bookshop, cafe-restaurant, with entrances from the walkway and the new north plaza.

The Residences,  Studios and Library:  A deep loggia will be created on the east side of the new walkway, overlooked by four artists’ residences and studios. The loggia itself will be an open air exhibition space for resident artists.

Location: Krakow, Poland
Architect: Claudio Nardi Architects  | Claudio Nardi, Leonardo Maria Proli
Structural engineering: Ing. Czeslaw Hodurek
Electrical engineering: ElektriMont Sp. z o.o.
Construction company: WARBUD SA
Client: Municipality of Krakow
Building cost: 20 ML euro
Total area: 9000 sqm
Project area: 5,467 sqm
Project year: 2007 – 2010

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more