// arthitectural / Interiors / Concrete Architectural Associates | Breuninger

Concrete Architectural Associates | Breuninger

Interiors Concrete Architectural Associates | Karls Kitchen

Karls Kitchen is the new restaurant of luxury department store Breuninger in Stuttgart.

The kitchen is the free-flow restaurant’s central element.

The entrance to the restaurant is characterized by large glass fridges with fresh products that also function as a display window.

The guest’s initial experience is on coming in, walking through the kitchens, barely separated from the preparation of fresh products by a large glass wall.

To the left you can see exclusive sandwiches, fresh salads and homemade desserts being prepared. On the right you can take a sneaky peek into the warm kitchens, where traditional local classics, Asian wok meals and European specialities are prepared. The dishes, which change daily, are presented on a row of screens above the two kitchen counters.

The materials used reference the classic kitchen of grandma’s time; white tiles, black natural stone in combination with a terrazzo floor. The tightmodern design and in the combination with of new materials such as glass and stainless steel create a modern design with a linknod to the classic kitchen.

Opposite the kitchens is the bar, a free-standing element between the free-flow restaurant and the seating area. The bar’s function is twofold: on the kitchen side, cakes and pastries made in-store, fresh juices and beverages are offered.

The bar adjacent to the lounge area tempts one to sit at the bar and enjoy a nice glass of wine, a glass of local beer or one of our coffee specialities.

The materials used for the bar create a connection between the restaurant and the kitchen. The bar is made of wooden tiles in the same dimensions as the kitchen tiles, on top of which is a black natural stone surface, creating a warm appearance and being functional at the same time.

The restaurant is divided into 3 different seating areas, each with its own identity and character. First of all there is the traditional seating area, which refers to Breuninger’s history and the traditions within the department store, as well as in Stuttgart. The modern seating area represents the Stuttgart of today, and the Lounge is the refuge and, at the same time, the connection between the modern and the traditional seating areas.

An overarching element connecting the spaces to one another is one long wall with graphic wallpaper. Where walls are interrupted by glass panels or doors, the glass is decorated with the same print, but transparent, thereby maintaining the overall image.

Location: Marktstraße 1-3, 70173 Stuttgart, Germany
Interior Design: Concrete Architectural Associates
Project Team: Rob Wagemans, Melanie Knüwer, Charlotte Key, Erik van Dillen, Sofie Ruytenberg (graphic design)
Manufacturers:
Interior: von Bergh GmbH
Furniture: Zeitraum, Gervasoni, Moooi, Hay, Massproduction
Lighting: Tom Dixon, Moooi, Arnhems Keramik Atelier, Baulmann
Surface area: 1000 sqm (+ 40 sqm terrasce)
Seats: 400 (+ 32 terraces)
Status: Completed October 2010
Photographer: Ewout Huibers


 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more