// arthitectural / Interiors / Concrete Architectural Associates | Gallerie Willem Baars Project

Concrete Architectural Associates | Gallerie Willem Baars Project

Interiors Concrete Architectural Associates | Gallerie Willem Baars Project

Willem Baars, art historian with a reputation in the art world as a trader, consultant, appraiser, publicist and guest curator, started in 2007 with creating and hosting contemporary art exhibitions at different locations and galleries.

His work was lacking a home-base art gallery, a place to represent the artists through a gallery-program. By opening the gallery at Hoogte Kadijk 17, his wish will be fulfilled.

Black cubes

The starting point for the design was to make an exciting gallery in a quintessential long and narrow Amsterdam building. By adding two black cubes diagonally, the elongated space is interrupted and immediately providing possibilities to organise the program.

The black cubes hide the more insignificant functions, such as the kitchen and storage. As a result the remaining space is empty and serene, therefore can serve as a perfect background for the art pieces. Additionally the black volumes provide a gradual transition from the entrance into the gallery. At first an introduction to make you aware of where you are, before you are confronted with the art pieces.

The bookcase

Willem Baars has built up an impressive collection of art books over the years. To give the gallery a unique Willem Baars signature and exhibit his expertize and knowledge, a custom made bookcase has been integrated in the black cube for his ever growing collection.

Through the hidden door in the bookcase you can reach the kitchen.

Lighting

Lines of light are suspended from the ceiling, contrasting the direction of the black cubes, accentuating them at the same time and creating a tension with the long and narrow building. The lines of light provide a smooth distribution of the light to illuminate the art pieces in the proper way.

 

Location: Hoogte Kadijk 17, 1018 BD Amsterdam, The Netherlands
Architect: Concrete Architectural Associates
Project Team: Rob Wagemans, Marc Brummelhuis, Jurjen van Hulzen
Manufacturers: AVO b.v.
General contractor: Roord binnenbouw
Fixed furniture: Roord binnenbouw
Lighting: Vasco Showtechniek
Client: Willem Baars Projects
Surface Area: 165 sqm
Completed: 2011
Photographer: Ewout Huibers

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more