// arthitectural / Architecture / COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

Architecture COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des ConfluencesCrystal Cloud of Knowledge

The future society will be a society of knowledge. However this knowledge can hardly be split into clearly defined fields. Innovations develop within interspaces, within indistinctness, within the overlapping and hybridising. Questions regarding the future will be decided within transitional fields situated between technology, biology and ethics that are the central themes of the Musée des Confluences. Mutations of form, penetrations, deformations, simultaneities, breakdowns and variabilities have an effect on architecture. The resulting architecture is characterised by the interactions, the fusion and mutation of different entities constituting a new shape.

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© Hubert Canet, Balloïde Photo

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© Hubert Canet, Balloïde Photo

The Musée des Confluences does not consider itself as an exclusive temple for the intellectual bourgeoisie but as a public place providing access to the knowledge of our age. Stimulating a direct and active use, it is not only a museum site but also a venue in town. The architecture hybridises the typology of a museum with the typology of an urban leisure space.

Hard Space – Soft Space

The concept of two complexly connected architectural units are a result of the striking interface-like situation of the building site. The crystal rising towards the side of the town is conceived as an urban forum and entrance hall for visitors. Its shape that can be read clearly stands for the everyday world. In contrast to this the cloud hides the knowledge about the future; it is a soft space of hidden streams and countless transitions.

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© COOP HIMMELB(L)AU

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© COOP HIMMELB(L)AU

Within the Musée des Confluences the present and the future, the known and the still unknown are conceived as a spatial arrangement trying to “spur public curiosity”. As an extension of the park located on the Southern top of the island a new urban space formulates itself; a landscape consisting of ramps and surfaces merging the inside and the outside and resulting in a dynamic sequence of spatial events.

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© Markus Pillhofer

COOP HIMMELB(L)AU | Musée des Confluences

© Markus Pillhofer

This movement is also followed by the alternating spatial structure of the exhibition halls. Closed Black Boxes and free exhibition areas alternate by exploiting the double room height of two levels. The architecture is as changeable as the content entrusted. The idea of the permanent reinvention of an urban event enables Lyon to perfectly position itself within a regional as well as within a global context.

Location: Lyon, France
Architect: COOP HIMMELB(L)AU | Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
Design Principal: Wolf D. Prix
Project Partner: Markus Prossnigg
Project Architects: Mona Bayr, Angus Schoenberger
Project Coordination: Thomas Margaretha, Peter Grell
Project Team Vienna: Christopher Beccone, Guy Bébié, Lorenz Bürgi, Wolfgang Fiel, Kai Hellat, Robert Haranza, Alex Jackson, Georg Kolmayr, Daniel Kerbler, Lucas Kulnig, Andreas Mieling, Marianna Milioni, Andrea Schöning, Mario Schwary, Markus Schwarz, Oliver Tessmann, Dionicio Valdez, Philipp Vogt, Markus Wings, Tom Wiscombe, Christoph Ziegler, Jutta Schädler
Project Team Lyon: Francois Texier, Philippe Folliasson, Etienne Champenois, Alexandru Gheorghe, Niels Hiller, Emanuele Iacono, Pierre-Yves Six
Project name: Musée des Confluences
Client:
Département du Rhône, Lyon, France
Represented by SERL, Lyon, France
Local Architect:
Planning: Patriarche & Co, Chambéry/Lyon, France
Execution: MESA Workshop, Lyon, France
Project Managerment: Chabanne & Partenaires, Lyon, France
Construction Survey Lyon: Jean Pierre Debray
Costs:
Mazet & Associés, Paris, France
CUBIC, Lyon, France
Structural Engineering (Design): B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
Structural Engineering (Executive):
Coyne et Bellier, Lyon, France
VS_A, Lille, France
HVAC: ITEE-Fluides, Arnas, France
Security Fire Consultation: Cabinet Casso & Cie, Paris, France
Acoustics: Cabinet Lamoureux, Paris, France
Media Consulation: Cabinet Labeyrie, Paris, France
Lighting Consultation: Har Hollands, Eindhoven, Netherlands
Landscape Design: EGIS aménagement, Lyon, France
Chronology
Competition (1st Prize): 2001
Start of Planning: 2002
Start of Construction: 10/2010
Scheduled Completion: 2014
Project Data
Site Area: 20,975 m²
Net Floor Area: 26,700 m²
Gross Floor Area: 46,476 m²
Building Costs: EUR 150 Mio
Frequence of Visitors: 500.000 visitors per year
Photos: ISOCHROM.com, COOP HIMMELB(L)AU, Markus Pillhofer, Hubert Canet, Balloïde Photo
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more