// arthitectural / Architecture / Correia/Ragazzi arquitectos | House in Gerês

Correia/Ragazzi arquitectos | House in Gerês

Architecture Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no GeresThe project of this house foresees both to reconstruct and augment a ruin into a weekend retreat at a plot with extraordinary morphological characteristics, within Cavado River and its tributary. The plot, of 4.060m2, is located in a protected natural area and has for conditions a concrete construction and the preservation of all trees. The constructive capacity was given by the existing ruin.

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Alberto Placido

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Alberto Placido

Since the first visit of the site it was clear we were dealing with a delicate project. The project placement on the plot was essential given that the surroundings were the main reference for the construction.  Having practiced water-ski for 20 years, the river grounds the weekend house for the clients. For them, the exceptional outlook one enjoys should be an element of the house; for us, architects, should be an evident inside space value, but also, the opposite concern was relevant – the house could only act as a significant element on the landscape.

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Having identified the site, a pragmatic analyse of the circumstances was in order: the demands of the program were a house for a couple and child, a visitor’s suit preferably dislocated from the house as also should be the storehouse for the water-ski activities holding a shower, bathroom and storage area.  The area of the house, inevitably small, was specified by the reduced dimension of the pre-existent ruin. Thus, the first sketches of the solution appear in its dependence… Meanwhile, the fundamental decision revealed itself through the house orientation. Its final location on site, at right angles to the slop, seeks for a better relation with the plot and the platform where it “lays”, avoiding all trees and damage to the outside area. The weightless intervention enhanced by the overhanging part that shoots off the riverbank cliff maximizes the transparent appearance from the river reducing land occupancy.

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

The house makes a dialectic reference to Malaparte House by Adalberto Libera and the remarkable table Less by Jean Nouvel, suggesting the constructive solution for the top of the hanging part.

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

Correia/Ragazzi arquitectos | Casa no Geres

© Luis Ferreira Alves

As a half-buried house in its relation to the main access it appears diminished; on the other hand, from the river it appears as a glass frame dissimulated on the vegetation. The relation established by the house and ruin defines both the access and the scale of the intervention, transforming the ruin into a constant presence from the inside of the house such as any other landscape element. The concrete plasticity in relation with the luxuriant flora was determinant, therefore the careful concrete cast drawing. This concrete volume with accessible roof was entirely covered with birch on the inside and has grey self-levelled pavement.

Location: Caniçada, Vieira do Minho, Portugal
ArchitectCorreia/Ragazzi arquitectos
Site Area: 2000 sqm
Constructed Area: 150 sqm
Client: João Telmo Monteiro P. Ferreira
Collaborators: Ana Neto Vieira, Susana Silva, Telmo Gomes, Katharina Wiederman, Pedro Gama
Structure: GOP
Hydraulic Services: GOP
Electric Services: Raul Serafim & Associados
Coordination and supervision: Graça Correia e Roberto Ragazzi
Contractor: Almeidas & Magalhães, Lda
Project year: 2003
End of construction: 2006
Photos: Alberto Placido,  Luis Ferreira Alves, Nelson Garrido
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more