// arthitectural / Architecture / C+S Associati | SHN – Student housing Novoli

C+S Associati | SHN – Student housing Novoli

Architecture C+S Associati | SHN - Student housing Novoli

C+S Associati | SHN - Student housing NovoliThe student housing in the former Fiat area in Novoli, Florence, was designed to adapt to the constraints of the brief – the perimeter of the lot, the fixed alignment, the building height – and to use them as a spring¬board for original compositional and typological solutions that have produced an articulated, light-filled interior landscape inside severe walls. Despite the double-courtyard layout, the building is far from inward-looking and imposes order on the wider context: the pas-sageway that cuts crosswise through it is seen as a “city gate”, a way through the block and a focus for communal activities, as well as access to the students’ lodgings.

C+S Associati | SHN - Student housing Novoli

C+S Associati | SHN - Student housing NovoliThe twin themes of “urban silence” and “constructed mass”, borrowed from historical city’s fabric but updated to reflect today’s different formal and plastic awareness, are evident on the solid though not impenetrable exterior facades. The continuous reinforced concrete base, grey wood shingles and glass-brick fascia are – of course – silent, evenly-coloured, unbroken surfaces but they are also loaded with positive vibes and nuancing ready to be transmitted to the interior. It is here that the building reveals the extent to which the elementary mass visible from the street is in fact a complex structure whose layout, planimetric variations and deviations of section generate a lean-looking though atmospheric interior of raw concrete streaked by form work and in some places deeply gouged.

C+S Associati | SHN - Student housing Novoli

C+S Associati | SHN - Student housing NovoliUnderstanding the building’s functional layout – shops, entrance and refectory on the ground floor; study rooms and services on the upper levels facing the principal street and lodgings (for 250 students) in the other three blocks – explains the layout of the external facades, and indicates how the kinds of materials used are related to the amount of light that reaches the interior. The students’ bedrooms (two types) are the outcome of painstaking typological research – the carefully calculated interlocking of reduced surfaces looks like a modern-day shot at existenzminimum – and successfully reconcile external balcony access with dual exposure towards the street, behind the shingle screen, and the internal courtyards with their coloured walls and quiet gardens.

C+S Associati | SHN - Student housing NovoliThe halls of residence are typologically hybrid, with balcony access and dual exposure. The standard lodging comprises an entrance hall with a large window opening onto the access balcony, two bedrooms (18 sqm) and two bathrooms; a third bedroom (12 sqm), also with a bathroom, is situated towards the balcony and 80 cm higher to prevent passers-by from looking in.  A second standard lodging has a communal area facing the balcony and at the same height, instead of the third bedroom.

Location: Novoli, Florence, Italy
Architects and art directors: C+S Associati: Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini
Assistants: Carolin Stapenhorst, Andrea Tenuta, Davide Testi, Daniele Dalla Valle
Client: Immobiliare Novoli Spa
Structural engineering: Fiatengineering and Maire Engineering spa
Installation engineering: Fiatengineering and Maire Engineering spa
Work supervisor: Arch. Evaldo Botti, Ing. Vittorino Caruso
Contractor: Fiatengineering and Maire Engineering spa
Design coordination: Arch. Cristiano Maio
Chronology: 2002 – 2006: design and construction
Floor area: 7.690 sqm
Building cost: 10.470.000,00 euro
Photographers: Marco Zanta, Pietro Savorelli
Awards:  Archès Awards 2006 – 3. Prize

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

e

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more