// arthitectural / Architecture / CVDB Arquitectos | Braamcamp Freire Secondary School

CVDB Arquitectos | Braamcamp Freire Secondary School

Architecture 04_CVDB-ESBF

The Braamcamp Freire Secondary School is located at the edge of the historical centre of Pontinha, Lisbon. The site has approximately 17.380 sq mt and borders an accentuated topography. The school is part of Pontinha’s urban fabric with the exception of its north boundary that faces an unconstructed valley. The School was originally built in 1986, with 5
standardized prefabricated pavilions – a central one with a single storey and four two storey pavilions. These pavilions were organized along an east-west axis, connected by covered walkways. The existing school included a gym as well as an outside playground at a lower level and very disconnected from the buildings.

02_CVDB-ESBF

03_CVDB-ESBF

05_CVDB-ESBFThe rehabilitation project of the building was part of the Portuguese “Modernization of Secondary Schools Programme”, which has been implemented by the Parque Escolar E.P.E., since 2007. The Programme’s objective is to reorganize schools spaces, to articulate their different functional areas and to open these schools to their local communities.

06_CVDB-ESBFThe project proposes to restructure the dispersed pavilion typology into one single building, to connect all the pavilions through interior circulation spaces. The new buildings are built to work as a link in between the existing pavilions. The programme is structured as a learning street and a continuous path throughout the various building levels and floors. These pathways consist in a succession of several interior spaces, offering different informal learning opportunities. The learning street therefore articulates the various programmes of the school. The pathways are punctuated with social areas which actively contribute to interactions between students, the various educational programmes and the school community.

14_CVDB-ESBF

18_CVDB-ESBFThe school is structured around a central open space, a “learning square” that expands the “learning street” as an outside social central space of the school. The square’s relationship with the playground areas provides a strong relationship with the existing natural landscape and topography. The Square is open as an amphitheater connecting it to the playgrounds in the northern part of the school grounds. This amphitheater is below the new classrooms building supported by a series of punctured concrete walls allowing students either to walk through them or to use them as places to sit, talking and playing. The facades of the school are essentially constituted in exposed in situ concrete and prefabricated concrete elements, to minimize maintenance costs. The concrete panels were carefully designed to respond adequately to each façade’s solar orientation.

20_CVDB-ESBF

21_CVDB-ESBFIn the interior spaces, adequate resistant materials were chosen for an intensive use and very low maintenance costs. The multipurpose hall has timber studs and acoustic panels. The circulation spaces walls are mainly done with concrete acoustic blocks. The social spaces present themselves as niches in bright colors.

11_CVDB-ESBF

16_CVDB-ESBF

Location: Pontinha, Lisboa, Portugal
Design Team: CVDB Arquitectos
Cristina Veríssimo, Diogo Burnay, João Falcão, Rodolfo Reis, Joana Barrelas, Tiago Santos, Adam Pelissero, André
Barbosa, , Ângelo Branquinho, Ari Nieto, Guilherme Bivar, Hugo Nascimento, Inês Carrapiço, Irune Ardanza, José Maria
Lavena, Leonor Vaz Pinto, Luigi Martinelli, Miguel Travesso, Silvia Amaral, Silvia Maggi
Project: Braamcamp Freire Secondary School
Client: Parque Escolar, E.P.E.
Total built area: 15.800 m2
Project and construction period: 2010 – 2012
Color consultant: João Nuno Pernão
Landscape design: F&C Arquitectura Paisagista
Structure, foundations and services: AFA Consult
Main contractor: Seth Consortium
Site Supervision: Tecnoplano
Photography: invisiblegentleman.com

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more