// arthitectural / Architecture / DADA Partners | Street smart

DADA Partners | Street smart

Architecture DADA Partners | Street smart

DADA Partners | Street smartThe key design feature in this expected developer residential building is the interlocking of volumes and planes on its façade as an interface to the very busy street to its front. Defined by its volumetric language and with careful use of material palette, the form changes its character during the course of day with it’s ever changing light and shadow configurations.

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

The entry to this four storey house is through an atrium housing a spectacular hanging glass staircase that blends three floors of the apartment block. The staircase spanning from the basement to the ground floor is suspended over a gleaming water body at the floor of the basement level. The sound of the cascading water accentuates the experience of movement through this space. The atrium is enclosed inside eighteen feet high laminated glass walls on two sides giving clear views to the front. This triple height volume opens the corner of the house to the outside. Its striking form reinforces the importance of the entrance and creates a natural buffer to the main road as well.

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

Another ambitious structural element quite evident outside the atrium is the steel column that supports the upper floors making the building hover above this corner. The expression is further enhanced by an extended parasol on the roof level which is made of steel and glass. It forms an umbrella over the whole structure giving shade to its balconies and terraces to the front. Since the house faced north, it meant that both its longer east and west faces were at the receiving end of intense summer heat. This was tackled with extensive use of solid surfaces on to these sides. Wherever there was fenestration to be provided, care was taken to keep the punctures deep and less wide. Moreover, timber louvers were provided where window sizes were large both to minimize the heat gain but also to provide privacy from the adjacent buildings.

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

DADA Partners | Street smart

© Ranjan Sharma

Smooth white rendered cube forms; with use of materials like grey granite, timber and timber louvers gives this residential building a striking presence on the busy boulevard of a posh residential neighborhood. The idea to keep the building simple in white with use of fewer cladding materials was intentional with building doing most of the dialogue with its play of these volumes.

Architect: DADA Partners |  Sumit Arora
Photography LIGHTZONE: Ranjan Sharma
Builder: Sanskar Homes
Structural Consultants: Sudhtechnical Consultants Pvt Ltd.
Contractor: Jageshwar Singh Constructions
Landscape: Design and Development Atelier (DADA)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more