// arthitectural / Architecture / Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects | Monique Corriveau-Library

Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects | Monique Corriveau-Library

Architecture 1123-01_01_sc_v2com

Enlargement and conversion of the St-Denys-du-Plateau Church

The Monique-Corriveau Library, housed in the Saint-Denys-du-Plateau church, is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career—exceptional for her time—of the Quebec writer whose name it honours. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards.

1123-01_02_sc_v2com
The Monique-Corriveau Library, housed in the Saint-Denys-du-Plateau church, is an exception, and in a rather unusual way. It is a tribute to the career—exceptional for her time—of the Quebec writer whose name it honours. This mother of 10 children, to each of whom she dedicated a book, was the author of numerous children’s books and winner of several literary awards.

The St. Denys-du-Plateau Church, a remarkable creation of the late architect Jean-Marie Roy erected in 1964, was part of this renewal (second Vatican Consul), at once architectural and religious.

Converting and expanding such an eloquent example of modern Quebec architectural heritage is a very delicate operation which must be approached with respect and humility.[…] Saint-Denys-du-Plateau Church deserves this special consideration due to its unusual, dynamic volume, which evokes a huge tent inflated by the wind and anchored to the ground with tensioners.

1123-01_03_sc_v2com
The nave houses the library’s public functions, with shelves and work and reading areas, while the addition contains the administration and community hall. This separation of functions means that the community hall can be kept open outside library opening hours, while the spectacular and monumental volume of the nave is preserved, since the architectural concept is to transform the space into a model of spatial appropriation as a reinterpretation of the interior.

1123-01_05_sc_v2com
To accentuate the fluidity of this volume, the solid soffit above the window has been replaced by glass panel which allows each beam to visually slip seamlessly to its exterior steel base , – a revelation of visual continuity.

1123-01_07_sc_v2com

1123-01_06_sc_v2com

1123-01_10_sc_v2com
The volume replacing the presbytery and community hall occupies the same footprint and was executed in clear, silk-screened and coloured glass panels. It is separated from the library by a void, marking the transition from old to new. At the front, extending the structure of the choir-screen and the canopy, a code-required emergency staircase is housed in a coloured glass enclosure signalling the new place, dominating a new parvis, reconfigured with street furniture, trees and other greenery. Building on transparency and reflection, the architects have made a strong statement with colour at the ends of the building, an allusion to the vibrant, bold colours of the 1960s, which contrast the whiteness and brilliance newly captured in the remarkable form of the original church.

1123-01_04_sc_v2com

 
Location: 1100 route de l’Église, Québec [Qc] G1V 3V9, Canada
Architects: Dan Hanganu + Côté Leahy Cardas Architects
Architecte of the church Saint-Denys-du-Plateau (1964)
Jean-Marie Roy
Architect in charge: Jacques Côté, Sébastien Laberge
Name of project:
Monique-Corriveau Library
Enlargement and conversion of the St-Denys-du-Plateau Church
Name of client: Ville de Québec, arrondissement Sainte-Foy – Sillery – Cap-Rouge
Design Team: Dan S. Hanganu, Gilles Prud’homme, Diana Cardas, Sébastien Laberge
Team :
Pascal Gobeil, Martin Girard, Marie-Andrée Goyette (CLC)
Olivier Grenier, Martine Walsh, Anne-Catherine Richard, Marc Despaties (DHA)
Engineers:
Civil / Structure
BPR
Mechanical / Electricity
BPR
Acoustician
Audiofax
Contractor:
Pomerleau
Artists: Claudie Gagnon, « Réseaux ou La forêt des connaissances »
Project size: 4400m2 (3 levels)
Cost: $14.7 millions
Date of completion: Occupation autumn 2013
Photographer: Stéphane Groleau
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more