// arthitectural / Architecture / Daniel Bonilla Arquitectos | Porciúncula de la Milagrosa Chapel

Daniel Bonilla Arquitectos | Porciúncula de la Milagrosa Chapel

Architecture © Alberto Fonseca

© Alberto FonsecaThe chapel in la Calera has a basic geometry that tries to alter the territory as little as possible. It uses the natural features of the environment, the wind and the light, to create an essential harmony. The chapel is designed to open to the outside to allow worshipers to gather in mass, this architectural design appeases both small private groups and large public functions, in a country full of contrasts, making this transformation a symbolic within itself.

© Alberto Fonseca

© Alberto Fonseca

© A Tellez

© A Tellez

The relation between a still and a mobile volume represents “the passage between two worlds, between the known and the unknown, the light and the darkness. As the door opens, a mystery is revealed, and has a dynamic and psychological value, not only showing us a landscape, but inviting us to pass trough it.

© A Tellez

© A Tellez

© Natalia Borda

© Natalia Borda

This change of focus, scale and perspective, transforms the component of the chapel; the space for the altar turns into the space for the choir, the main nave transforms into the lateral nave and the tabernacle becomes part of the landscape. To make all aforementioned things possible, the placement of the building was scrupulously studied.

© Alberto Fonseca

© Alberto Fonseca

© Alberto Fonseca

© Alberto Fonseca

The materials work on these same principles, they mimic the natural surroundings. In this way the rigid structures are static as the stones, while the mobile body made of steel, glass and wood form an interwoven design. The reflecting pond, on one of the chapel’s sides, dilutes the massive structure into the landscape, and it also accents and distorts the volume to make its density to fade away.

Project: Capilla Porciúncula de la Milagrosa
Location: La Calera,  ( Bogotá ) – Colombia
Client: Durán Gómez Family
Architect: Daniel Bonilla
Design Team: Daniel Bonilla, Akira Kita, Ana Lucia Cano
Constructor: Jaime Pizarro
Date: 2003/2004
Photos: Alberto Fonseca | Natalia Borda

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more