// arthitectural / Architecture / Daniel Moreno Flores & José María Sáez | Algarrobos house

Daniel Moreno Flores & José María Sáez | Algarrobos house

Architecture Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos houseThe project received the National Award for Architectural Design in the XVIII Pan-American Architecture Biennale of Quito in 2012. Eight identical steel members, 18 meters long, placed along the x y z axis, confine the space for the house and at the same time open it as they project in different directions. They are abstract beams that are oriented looking for their relationship with the surroundings.

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Raed Gindeya Muñoz

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Raed Gindeya Muñoz

This structure grants a necessary intermediation between landscape and individual: in its long dimension it generates the large cantilevers towards the ravine or the masts that mark the presence of the house, in its short dimension two beams are equivalent to one usable height.

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Sebastian Crespo

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Sebastian Crespo

Supported by the steel structure, a subsystem of wooden members completes the spatial definition, diluting by repetition and consistency its condition of enclosure. Sequences of equal beams allow the floors and roofs to be sustained or suspended.

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Sebastian Crespo

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Sebastian Crespo

Glass planes protect the wood and complete the enclosure system. These planes, in many cases movable, reinforce the relationship with the exterior, be it by transparency or by reflection.

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Raed Gindeya Muñoz

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos house

© Raed Gindeya Muñoz

The connection of the user with the place is what generates the project, we seek to intensify the user’s connection with reality (place, material, activity) through a basic formal and construction system that at the same time reveals the origin of our thought process.

Daniel Moreno Flores&José María Sáez | Algarrobos houseSystem

Environment, function, user are the starting points that drive the design. Form and construction work out a concrete solution. When formal and material decisions in the design process become interrelated operations, we obtain a specific solution which is at the same time coherent and viable, abstract and real. More than an object we generate a system that is determined by a limited number of elements and rules of conjunction. By decanting elements through simplification and systematization and simultaneously enhancing their ability to generate relationships, we seek an architecture that is universal, one that intensifies our relationship with a starting point in reality.

Location: Puembo, Ecuador
Architect: Daniel Moreno Flores and José María Sáez
Project: 2009 
Collaborators: Margarida Marques, Estefanía Jácome, Santiago Vaca, Claudia Ponce, Estefanía Luna, Adrián Beltrán, Joe Jivaja, Dennise Paredes, Valentina Benalcazar, Amaya Navarrete 
Client: Paulina Romo and Boris Aguirre
Engineering: Ing Cesar Izurieta
Builder: Luis Guamán
Material aspect: steel, concrete, wood, glass
Status: Complete 2010 – 2011
Total budget: 290.000 644/m2
Surface: Interior 350 m2 , Exterior 200 m2
Photographers: José María Sáez, Daniel Moreno Flores, Sebastian Crespo y Raed Gindeya Muñoz
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more