// arthitectural / Interiors / Daniel Moreno | The Workshop

Daniel Moreno | The Workshop

Interiors balcon_desde altillo_2

Initially the space to take part was saturated and inaccessible in some corners. There was no connection between the garden of entrance and the workshop because in spite of having windows this relation was lost.

01-ingreso-original

02-espacio-original 03-espacio-original-3

04-espacio-original-2

The objective was to clean it visually, to clear walls, to create ample and practical spaces to store, to organize the materials and to hide the work objects.

The owner looked for the space to be white, empty, minimal and that took advantage of the day light. In this space the views are prioritized and the relation between the garden and the distant mountain is emphasized.

09-corte-longitudinal

08-planta-isometria

taller07

taller06

The spaces where the owner felt comfortable and safe were very important.

Because of the low budget, most of what was removed from the original space had to be hiden or reused in the taken part space. It is recycled almost in its totality. The wood used was taken of from a demolished house.

The construction was carried out in two and a half months behind a house of approximately 50 years. The intervention is independent of the house and it is shown like a place to escape in which the owner gambles, meditates, listen to music, can be in contact with nature, but mainly it is a space to be creative and create.

016-vista-general-2

017-balcon

018-vista-loma-pichincha

019-balcon-22

020-varilla-3

All the space is minimal where the light is protagonist. It is a scene that allows to manifold actions. A flexible space with portable furniture: the tables and stools can be put and taken of. When the objects are hidden there is left an empty space where anything can happen. A big carpet can also be extended to work with groups in the ground.

Space volumes were created. It was wanted that with a single element the construction could be solved. The new volumes are massive. Repetition of the wood, a piece next to the other (floor, wall, ceiling), generating a nest (attic) and a balcony towards the outside. This box of the entrance recovers the view towards Pichincha hills, and connects the interior with the garden which generates an iconic presence. The new elements intensifies, contrasting with the white walls.

023-gradas-2 025-altillo

027-repeticion-madera-2

028-varilla-construccion 031-pasamanos

032-lavamanos

037-balcon-nocturno

altillo

The massive and slowness are expressed with rod as if it was a thread, with subtility and lightness. The rod becomes structural support, launching slips, banister rails and others. The new elements are light and defy to the gravity.

The structure of the wood ceiling is simplified and transparented with an enormous glass that is added. Therefore, this interior has the appearance of an outside which let to be in contact with the changes of the light during the day.

New spaces through the fragmentation in levels were obtained to experience the place in their different heights and to live it like a whole.

Location: La Gasca, Quito, Ecuador
Architect: Daniel Moreno
Team: Felipe Ordonez, Esteban Benavides and Daniel Corti
Constructor: Fabian Tenório
Owner: Artist Pilar Flores
Project: House Factory
Client: Artist Pilar Flores
Area: 78.5 sqm
Year: 2009
Materiality: Wood, rod, curtain, glass, stone
Photographies: Daniel Moreno
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more