// arthitectural / Architecture / Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace House

Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace House

Architecture Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace House

The brief: maintain and preserve the lovely big rooms at the front of the house, while radically transforming the kitchen and bathroom at the back into a wonderful contemporary space. Seamlessly blend inside and outside living spaces.

Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace HouseFeatures

Natural materials such as hardwood are repeated in built-in furniture, deck and cladding. The valuable car space was disguised with subtle tricks such as a small change in level and a planter. The car space is softened and cooled in summer by paving that includes areas of garden where stepables are planted. Sashless windows in the central courtyard draw the eye outside without obstruction.

Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace HousePlanning strategy

Careful planning entailed reorienting the layout of the house. This increased the usability and flow of movement through the space. The poorly located bathroom at the back of the house was moved into the centre, and the kitchen expanded to the boundary, leaving a small courtyard in the middle of the house. An innovative outdoor room was created between the kitchen and courtyard, using a hardwood structure and motor operated louvers which close to form a roof when it rains.

Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace HouseHome technology

As with all our projects, special attention was paid to updating the technological systems in the house, such as lighting, power, switching, audio, back to base alarm, state of the art kitchen hardware and appliances. All of our projects are carefully specified so that hardware is good quality, works beautifully and lasts for 50 years instead of falling apart in two.

Danny Broe Architect | Surry Hills Terrace HouseA commercial kitchen

A state of the art commercial kitchen was designed to be the new heart of the house and the exposed steel portal frame is celebrated by the use of the colour red.

Location: Lilyfield, Sydney, Australia
Architect: Danny Broe Architect
Project: Surry Hills medium size terrace home renovation
Program: House alteration and addition
Client: Home ower
Completion: 2007
Design team: Danny Broe Architect
Builder: Buildwell Buiders
Engineer: Partridge Partners
Project management: Danny Broe Architect
Structure: timber frame
Facades: facades timber weather broad cladding
Gross floor area: 100.8 meters
Height above ground: 6.2 meters
Materials: timber frame, timber weather broad cladding, metal roof, hardwood floor
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more