// arthitectural / Concept & Competition / Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution Headquarters

Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution Headquarters

Concept & Competition Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution Headquarters

Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution HeadquartersThe Building form derives from the strong and simple cube which is finally formed by the 6 storey high and decisive diagonal cut of the front part. This allows it to have an inviting gesture in form of stepping-up entry plaza shaded by the high “canopy” of the top 3 floors. Such arrangement provides a spatial connection between the entry plaza and open space of building central atrium.

Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution Headquarters

Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution HeadquartersArchitecture of the building is understood as synergy between plans and the building image is based on the traditional Islamic approach. It is reflected in the construction of the building plan which is geometrically sound, regular and symmetrical as the most prominent Islamic historical building were through centuries. Geometrical pattern of the plan is taken further on as the “life motive” into the building forming functional structure and is used in forming its interiors.

Dar SSH International Engineering Consultants | Public Prosecution HeadquartersThe link with tradition is proved by selecting screen (mashrabiah) patterns from the vast cultural heritage of geometry, adapting builder’s techniques (mukarnas), and the play between blank and fenestrated walls, as well as, between light and shadow. Use of the architectural traditional elements does not contradict with the possibility to design a modern, efficient, and high tech building; it ensures that architecture of the building is solely Arabic and regionally rooted.

Location: Kuwait
Architects: Dar SSH International Engineering Consultants
WAF Entry: 2011
The Site Area: 10,000 m2. Rectangular in shape, flat and is surrounded by number of new Headquarters already functioning or being under construction.
Client: Engineering Department – Ministry of Justice
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more