// arthitectural / Architecture / David Guerra | Garden House

David Guerra | Garden House

Architecture David Guerra | Garden House

David Guerra | Garden HouseAn 80’s house. The director of a company, with the head office in London chooses a house in the 80’s decade, projected by a big architect, to transform it into your residence in Brasil. The office was hired to make a reconstruction and interiors project. One of the main wishes was to make the interior/exterior integration bigger, making the garden participate in the day-by-day of the house, bringin more light to the rooms that used to be too dark.

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

Another important point was to make this house more modern, giving new spaces and new way to use them, compatible with a new lifestyle and a new epoque of new residents. Integrate spaces, destroy walls, transform doors, windows and attatch protection covering, substitute products, recuperate structures, new eletric, new hydraulic, new illumination, an atelier, a wine cellar, gourmet kitchen, bathroom, sauna, deck and pool.

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

The reconstruction was huge. All the bathrooms, kitchen and service clear covering, giving an opposite idea of the wood in the structures. Only in the gourmet kitchen the sand tone was chosen, with the use of the demolition wood, ceramic Brennand, and granite capão bonito, enhanced by the proximity from the green in the garden. The idea of the house is to present itself always opened for friends, so, the architect found in the interior design the intention do dialogue these integrated and cozy spaces, providin lightness, invitation and meeting, in addition to host several personal objects, got by the owners and loaded with a memory value.

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

Natural caracteristc, neutral and raw tones give coziness. Furniture with the bottom distant from the floor, that goes from the stick feet and armchairs, and acrilic chairs have the intetion to make the spaces bigger, light and fluid. The mix of styles, which goes from the 50’s, pass by the classics, ethnics, contemporaries, are incremented with brazilian references. The covering of white tile used in the kitchen, dining, bathrooms and service area has the function to give coziness and, at the same time, light up the house, once the structure, floor and ceiling were made of wood.

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

The superior windows in wood shutters gave space to big blindex openings and a new glass coverage appears, in the center of the fireplace, bringing illumination to the house. In the illumination, there was a concern of illuminating well the rooms, keeping this coziness atmosphere.

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

David Guerra | Garden House

© Jomar Bragança

The balconies and the decks got bigger to creat ambience without interfering the flow. The old bar and pantry are integrated to the TV room, as soon as the integrated dining, without walls, to the kitchen and dining room. The little closets were transformed in wardrobe, expanding the bathrooms.

Location: Belvedere, Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil
Architect: David Guerra
Project name: Garden House
Project leader: Architect David Guerra
Team: Architect David Guerra, Architect Gisella Lobato, Interns: Lucas Lage, Nínive Resende and Raíza Constança.
Type: House
Completion date: 2009
Photographer: Jomar Bragança
Total construction area: 625m²
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more