// arthitectural / Architecture / David Guerra | Mountain House

David Guerra | Mountain House

Architecture David Guerra | Mountain House

David Guerra | Mountain HouseWeekend refuge for the mother, her two married sons, her daughter-in-law and her grandchildren. It is located in a condominium with big sites, surrounded by an ecological reserve. The idea was to create a house linked to nature which works as a big deck of contemplation and sociability using natural material to make an atmosphere of snugness in a contemporary proposal.

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

All private and social areas were developed in one single level which faces the mountains. The verandas of these premises are turned to a grassy courtyard where the swimming pool with a deck, a douche, a water mirror and a cascade is located.

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

It was challenging to find a harmonious solution for the mixture of natural, rustic and contemporary elements and their materials which were necessary to satisfy the different tastes of the occupants (mother and two sons). Another challenge was the reconcilement of the steel structure which was used in the living room, the veranda and the bedrooms with its reclaimed wood coating and with the conventional structural system of the rest of the project.

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

The materials were chosen with the aim to combine beauty, snugness and ease of maintenance and to create a contrast between natural and technological materials such as reclaimed wood, stones, earthenware, bamboo, tile, fiber, metal, stainless steel, double glazed and laminated glass, glass tile, anodized aluminum, wood venetian and tecnocimento.

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

The appropriate placement of the house within its surrounding, the right usage of glass and the wood venetian blinds enable cross ventilation which makes the atmosphere extremely comfortable. The use of wood on the floor, the walls and the ceiling as well as the massive wooden doors cause noise absorption which increases the acoustic comfort. The cantilever roofing of the verandas made of steel structure, bamboo and polycarbonate offer shading and create a village atmosphere.

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

David Guerra | Mountain House

© Jomar Bragança

There was no intention to follow a fad by the choice of the furniture. Rather each article of furniture was selected carefully to reflect the personal history of the occupants with their multiplicity, their references and values. The furniture includes classic, rustic, contemporary designs and pieces made by Brazilian designers. All the furniture give to the entire area a sense of lightness and fluidity that enable to see through them, the landscape.

Location: Condominium Arvoredo, Nova Lima, Minas Gerais, Brazil
Architect:  David Guerra
Project name: Mountain House
Project  leader: Architect David Guerra
Team: Architect David Guerra, Architect Cori Coraci, Architect Gisella Lobato, Lucas Lage and Architect Marcelo Lacayo
Type: Cottage/ Country – house
Completion date: 2009
Photographer: Jomar Bragança
Total construction area: 745 m2
Structure and service: Structural project:Túlio Antonini, steel structure Techneaço Engenharia, construction manager Construtora Alicerce
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more