// arthitectural / Architecture / davidclovers | House DE

davidclovers | House DE

Architecture davidclovers | House DE

House DE is an “infill” townhouse, spectacularly sited on a hillside above Clearwater Bay, Hong Kong. Combining two existing units into one, the design uses the volumes of three staircases to blend, burrow and interlock spaces vertically across four floors. Each “interaction” is materially monolithic, using stone, wood and a series of delicate aluminum fins.

© davidclovers

Defined by these fins, the texture and form of the lantern-volume subtly changes shape and depth, casting shadow and emitting light in different ways throughout the day.

© Almond Chu

Each stair-volume pries open the house vertically and horizontally, pulling in daylight and emitting artificial light.

© Almond Chu

© Almond Chu

Thickening the existing building enclosure and stretching it across the front and rear, the bedrooms and new master suite on the upper floors are protected from the elements, yet opens up to views of the natural surroundings.

© Almond Chu

Towards the South, the facade thickens and torques, providing shade for bedrooms and balconies; while on the North, the facade transforms into a garden trellis for an outdoor dining terrace.

© Almond Chu

Location: Clearwater Bay, Hong Kong
Architect: davidclovers
Project Team: David Erdman, Clover Lee, Mui Fuk Man,Jason Dembski, Yvette Herrera, Rathi Subramanian, Lam Pui Wing, Spencer Mak
Surface Area: 4300 sqft
Project Year: 2009-2010
Photographer: davidclovers, Almond Chu

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more