// arthitectural / Architecture / De Bever Architecten | House IV

De Bever Architecten | House IV

Architecture De Bever Architecten | House IV

De Bever Architecten | House IVThe house is situated on a corner lot in the typical 30’s district ‘de Elzent’ against the natural landscape of the river Dommel valley, in the center of Eindhoven, The Netherlands. The existing main house is relatively small in structure, however the lot size is sufficient enough to resist an carefully threaded extension. An extension where extra comfort is added to the existing house.

De Bever Architecten | House IV

© Norbert van Onna

De Bever Architecten | House IV

© Norbert van Onna

The transparent addition to the house is a continuation of an earlier exterior expansion with thin floating concrete eaves. These overhangs give a balanced picture, allowing the spaces seamlessly to blend, and gives the garden an intimate enclosed character. The sightlines are important, creating separate spaces as a study niche, a lowered seating area with wide windowsills and a hanging fireplace. The roof connects the spaces seamlessly into each other.

De Bever Architecten | House IV

© Norbert van Onna

De Bever Architecten | House IV

© Norbert van Onna

De Bever Architecten | House IV

© Norbert van Onna

Much attention is paid to careful detailing. Positioning of roof lights, (curved) walls, steps, niches which store the curtains, floor heating and cooling ceiling, acoustic panels and lighting are concealed and determine the appearance and character of the area.

Location: Eindhoven, The Netherlands
Architect: De Bever Architecten | Stefan de Bever, Heleen van Heel, Wim Poell, Emilia Seroviec, Thomas van Weert
Client: private
Realisation: May 2013
Program: Extension and renovation private dwelling including outdoor pool
Total surface extension: 77m²
Materials: Concrete floor and roof, chromed steel door, full glass façade, shell-limestone walls, chromed steel door
Construction engineer: Archimedes Bouwadvies
Contractor: Burgtbouw, Deurne
Glass realization: Si-X, Benthuizen
Photography: Norbert van Onna
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more