// arthitectural / Concept & Competition / De Bouwerij & Aupa | KTA Zwijndrecht

De Bouwerij & Aupa | KTA Zwijndrecht

Concept & Competition De Bouwerij & Aupa | KTA Zwijndrecht

De Bouwerij Architects is, in collaboration with Aupa, laurete for designing three passive schools, including this maritime secondary school in Zwijndrecht, Antwerp, Belgium.
De Bouwerij & Aupa | KTA Zwijndrecht

Concept
This is a maritime school designed according to the passive house standard.The design connects in a clear way the various school functions to form a U-shape with one shorter and one longer ‘leg’. This creates a space that is partly enclosed which extends visually and spatially into the adjacent open space. This space will have the function of a playground. In this way, the building is closed on the street side and meets on the other side with the rest of the original site. It is so that by this sort of form, most of the classrooms are oriented north south, which is an ideal situation in the passive house principle. The workshops fulfill various functions. With their position, parallel to the street, they show the technical function of the school. The glazing on both sides creates a view through the building to the enclosed playground. Because of the position of the workshops in the middle, they form a link between the classrooms.

De Bouwerij & Aupa | KTA ZwijndrechtThe auditorium lies in between ‘theory and practice’ and provides a recognizable and easy access to the building. The structure of the roof lights and the walkway on the second floor emphasize the technical nature of the school. This walkway connects the two blocks of classrooms and gives an extra visual dynamic to the enclosed space of the playground.
De Bouwerij & Aupa | KTA Zwijndrecht

Techniques
This concerns a school that is designed to meet the passive standard. Therefore balance ventilation with heat recovery is installed and is controlled by CO2 detection. The building is cooled naturally by night ventilation, which uses the visible concrete mass of the building. With the optimal orientation (north south of the classrooms), the suns heat can be used to its maximum.

Location: Zwijndrecht, Antwerp, Belgium
Architects: De Bouwerij & Aupa
Budget: € 5.800.000
Start of works: June 2014
End of works: October 2015
Current phase: Public Tender
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more