// arthitectural / Architecture / Dear Architects | Casa 4 Planos

Dear Architects | Casa 4 Planos

Architecture IMG_1424

Living “inside out”. Witha double ulterior motive, assure the views to the mountains and provide the living areascontact with the interior outdoors, a 10m cube is placed 10m behind the street limit, inducing the division of the plot on four frames of 5m X 10m; fragmentation that permits to incorporate the garden as the void that articulates the relationship between the volume of the house and the frontal access/garage volume.

At first floor level, in axis with the main access, and 15m with the exterior limit, a change of material announces the access to the private area: a passwaythat embraces the lineal ascend towards the bedrooms’ hall, from where you discover a higher space, a 25 feet high open space that allows a ray of light that traces time by the sun path moving through the walls that confine the tower. This void receives a staircase that sets out a continuous ascend towards the family room and the master bedroom.

The character that the house transmits to the exterior is given by the sobriety of its 4 planes, which are distinguished by its change in height and the arrangement of its openingsgiven by the relationship that each bedroom establishes with the exterior; searching for aview and an specific light-shadoweffect to complete the tacit sense of inhabitance.


Location: Santa Catarina, México
Architect: Dear Architects
Year: 2010
Collaborators: Margarita Flores, Rubén Octavio Sepúlveda Chapa, Abel Salazar, Lorena Darquea, Ana Paulina Reyes
Plot: 200m2 (2,153 ft2)
Foot Print: 138m2 (1,485 ft2)
Built Area: 300m2 (3,230 ft2)
Photo Credits: Karen Mendoza, Dear Architects
Key materials: Reinforced concrete, CEMEX, Pumice block, Vulkano Plaster, Pine wood triplay

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more