// arthitectural / Architecture / dekleva gregorič arhitekti | Housing Razgledi Perovo

dekleva gregorič arhitekti | Housing Razgledi Perovo

Architecture dekleva gregorič arhitekti | Housing Razgledi Perovo

The houses on Perovo stand on an exposed location with an exceptional view of the Kamniško-Savinjske Alps in the background. However the view is not the only characteristic of this location, as the houses represent a dominant feature of the valley when viewed from below.

Thus the architectural task at hand brings at least two important challenges. First, it is necessary to design and create a quality living environment for the future residents, and second, the project provides an opportunity to redefine the look of the settlement on Perovo which has a rather heterogeneous and inharmonious layout with its scattered individual houses.

Relatively high volumes are structured with a simple architectural approach: the ground floor is designed to act as a »pedestal« of the house, supporting two smaller volumes with steep skillion roofs. Therefore the smaller upper volumes, with continuous wooden facade cladding, contribute an important effect to the looks and the ambience of the settlement as a whole.

situation:
The existing building plan proposed two rows of parcels with twin housing units. The decision to change the bottom row into a lower-density housing with individual houses opened up the view on the Kamniško-Savinjske Alps for the upper row as well.

 

turn-around:
With relatively dense housing, it is important to maintain a basic level of privacy of the gardens. The wooden garden terraces linked to the living rooms are orientated so that the residents of the twin housing units do not disturb each other while spending their afternoons outside.

floor plans:
Flexibility is an important property of the houses and an integral part of the structural concept. All of the load-bearing walls are located on the perimeter, which enables custom layouts of the rooms inside, both on the ground floor and on the second floor.

Location: Perovo, Kamnik, Slovenia
Architects:  dekleva gregorič arhitekti
Project Team: Aljoša Dekleva u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist),Tina Gregorič u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist), Martina Marčan m.i.a., Daniel Schwartz u.d.i.a., Tea Smrke u.d.i.a.
Client: SAVA IP d.o.o., Ljubljana
Site area: 6903 sqm
Build up area: 1760 sqm
Net area: 12 semidetached houses (each 166 sqm), 6 detached houses (each 229 sqm)
Project year: 2008 – 2011
Photographer: Miran Kambič

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more