// arthitectural / Architecture / dekleva gregorič arhitekti | XXS House

dekleva gregorič arhitekti | XXS House

Architecture dekleva gregorič arhitekti | XXS House

Extra-extra-Small House is located in a specific part of the center of Ljubljana. The neighborhood called Krakovo has a structure of a historical village, which was in the Middle Ages supplying the nearby monastery with fresh food and is today highly protected historical area.

The basic dimensions of the new house were already defined by law according to the volume of the pre-existing house, hundred years ago working as a service building of a traditional house next-door.

The task was to integrate all residential functions in an extra small volume to suit the needs of a couple living in countryside for their new urban holiday-home. Since the house faces north, it was a challenge to bring the direct and in-direct sunlight to the living spaces in the ground floor.

The heritage protection rules allow light shafts on the roofs, but in this case we turned them towards the sky. This major alternation of the volume opend up completly new attic space suitable for use. A huge wall size slide window opens up the space to the intimate atrium and allows for indirect lighting.

The selection of the façade materials and detailing established the desired service apperance of the house.

The concept of raw materials stretches from exterior to interior – using fibre cement panels in their primer mode for the roof and yard façade and ‘béton brut’, terrazzo, plywood, iron, felt for the indoor.

The total area of 43m2 ultimately names the house – XXS.

Location: Ljubljana, Slovenia
Architect: dekleva gregorič arhitekti
Design team: Aljoša Dekleva, Tina Gregoric
Surface area: 43 sqm
Project year: 2002-2004
Photogpapher: Matevz Paternoster

 

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more