// arthitectural / Architecture / Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

Architecture Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova LimaThe concept of this project becomes from the huge vocation that this house could have as a CONTEMPLATION space. This vocation comes from its location, delineated by the blue mountains and valleys of Minas Gerais. The main goal of this project was lodge a significant collection of contemporary art and allow appreciation and familiarity with the surroundings.

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Therefore we designed a project where, through architecture, the exterior was brought in, in every room, while there were available spaces for the artworks. We developed a large area in masonry walls for the exhibition of the these artworks, where they were white painted in order to underline the artworks and prevent any interference in them. On the facades the use of movable glass panels guaranteed an interactivity of the in and out sides, creating bright and airy spaces.

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

A gallery was created, and due to its dimensions, 14 meters deep and double height with 6 meters tall, offers an exhibition area of 190 square meters. The wall on the left side of this gallery of 14 meters allowed the creation of a ramp with 28 meters long, promoting circulation and a walk surrounded by artworks, valuable target and frameworks of extraordinary external landscape.

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

The choice of materials and coatings was aimed at simplicity and despoliation in order to avoid interference to the exhibition of the artworks and the architectural drawing, drawing that with prospects already well demarcated by the metal structure apparent. To avoid interferences, floor and ceiling are the same material, cement burned, along the white walls. This choice of materials extends throughout the house, except on the second floor, where the rooms, office and library adopt the hardwood floors, to ensure cosiness to the rooms.

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

Denise Macedo Arquitetos Associados | Casa Nova Lima

© Gustavo Xavier

All the joinery and fixed parts are white to mimicking the walls, such as the countertops in white Corian and the cabinets in lacquer white matt. The definition of the furniture follows the same concept of the choice of coating, not compete, at no time, with the artworks, and while mimicking the cement floor burned. Thus, the pieces were chosen by the sobriety of its design and elegance of its colors, following the consistency that guided the entire project.

Location: Nova Lima, Brazil 
Architect: Denise Macedo Arquitetos Associados | Denise Macedo, in partnership with Jr Piacesi
Year: 2010
Collaborators: Patrícia Takamatsu, Ana Beatriz Cançado, Renato de Pieri, Bárbara Impelizieri and Alexandre Vasconcelos
Area: 1.100,00m²
Photos: Gustavo Xavier
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more