// arthitectural / Architecture / Denizen Works Ltd. | House No. 7

Denizen Works Ltd. | House No. 7

Architecture Landscape4

We were commissioned in October 2010 to produce a design for a new house on the site of a ruined, B-listed black-house on the Isle of Tiree on the west coast of Scot­land. We developed a concept that comprises two houses, a Living-house and a Guesthouse, linked by a Utility wing. Together the elements combine to create a bold insertion into the landscape while reflecting the character and herit­age of the island.

Landscape3In keeping with the philosophy of Denizen Works, the language of the house was driven by an examination of the local vernacular, materials and building forms with the architecture of the Living-house and Utility taking their lead from the local agricultural buildings combining soft roof forms, chimneys and corrugated cladding.

Landscape6Setting off the utilitarian accommodation is the Guesthouse with its deep-set stone walls, black and white palette and black tarred roof resulting in a building that is tied to the landscape and unmistakably of Tiree.

Landscape2THE SITE

Tiree is the western most of the Inner Hebrides, accessible from the mainland via ferry services from Oban or by air from Glasgow airport and enjoys more hours of sunlight than any other location in the British Isles. At around 7.8 ha and with a population of around 750, the island is highly fertile providing fantastic grazing land for livestock due to the mineral rich ‘machair’ that covers the land mass.

Portrait3Located on the southern coast of the island, House No.7 is accessed by a grass track and enjoys fantastic views of Duin bay to the south and a typical Tiree landward aspect of lightly undulating machair and traditional housing settle­ments.

Portrait5Like most places on Tiree, the siting of the house is very exposed, with no natural land mass or vegetation to provide shelter from the wind. The design challenge, given the exposure to the elements, was to create a design that maximises shelter from the wind giving places of shelter on all sides, while allowing sunlight to penetrate and warm the house inside and out while utilising the breeze to aid natural ventilation.

Portrait9ARCHITECTURE

The Living-house, containing living/kitchen/dining spaces with master bedroom below, functions as the social heart of the new home. The living space is a half level up from the entrance with the master bedroom sunk into the landscape with views to the sheltered garden. Access to the garden, created by the removal of the sand blow build up around the existing cottage, and the beach is from the southern end of the space.

Landscape7The Guesthouse is constructed in the stone from the origi­nal cottage containing two guest bedrooms, a bathroom and a quiet snug/entertaining room with an open link to the main hall in the utility.

Landscape8The Utility is the functional heart of the building containing laundry facilities along with a wet room in which to clean off the sand from the beach or fish scales from the sea and a studio/lego room for painting and play. This third element, with the feel of a covered outdoor space, seamlessly links the other elements of the house allowing family and guests to interact as they choose.

Landscape9The interior of the house offers a counterpoint to the robust architecture of the exterior, filled with natural light; the fin­ishes are intentionally robust with inspiration for the palette taken from local Tiree architecture. Heating is provided through an air-source heat pump.

Portrait16

Portrait19

Location: Heanish, Isle of Tiree, Scotland, UK
Architects: Denizen Works Ltd.
Name of Project: House No.7
Type Of Project: Residential
Structural Engineers: CRA Engineers
Project Architect: Murray Kerr
Design Team: Murray Kerr, David Anderson, David Thomson, Jon Law
Client: Private
Funding: Private
Tender date: October 2011
Start on site date: January 2012
Contract duration: 18 months
Gross internal floor area: 170 m2
Form of contract and/or procurement: SBC/Q/SCOT
Quantity surveyor: M+B QS
Main contractor: John MacKinnon Builders
Photography: David Barbour
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more