// arthitectural / Interiors / Department of Architecture Co., Ltd. | Hilton Pattaya

Department of Architecture Co., Ltd. | Hilton Pattaya

Interiors Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton PattayaLobby & ‘DRIFT’ Bar

The architectural intervention to the entire ceiling plane, with its dynamic wave lines, leads the movement of the arriving visitors towards the seafront beyond.  The fabric installation on the ceiling becomes a main feature in the space, when at night, strip lighting accents from above the fabric linear pattern.  The whole ceiling volume becomes a gentle luminous source of light giving a fine ambient to the overall space.

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton PattayaAt the end of the lobby space, the bar area is arranged linearly along the building edge parallel to the sea with maximum opening to the ocean view.  Backdrop of the bar area lies a wooden wall with alcoves where the daybeds partially tuck themselves into the wall.  Further in front of the indoor bar area is an outdoor lounge space with a large reflecting pond catching the reflection of both the sky and the droplet daybeds and lamps scattered around.

 Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya
‘EDGE’ Restaurant

Its main spatial organization strategy is to open up the ocean view to the guests at its maximum to take advantage of the view from its prime location.  The visual elements in the space are loose reminiscent of an underwater landscape – sea fan and translucent luminous ocean creatures.  The interior surfaces are almost transformed from their original materiality into thin gorgonian membranes wrapping the space.  Clusters of glowing organic-shape lamps suspended randomly in mid-air with varying sizes and colours scatter throughout the space.

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya
Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya‘FLARE’ Fine Dining

The design explores a mediating means of space demarcation between pockets of private dining area.  By occupying an intermediary space between spaces with a translucent volume of sheer fabric, the effect results in an elegant, mystifying atmosphere, engaging and disengaging different spaces at the same time.  A slight up-light to the volume of sheer fabric and the glowing light at the edge of the fabric accentuated the lighting in the space.

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya
Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton PattayaLinkage Spaces

For various linkage spaces throughout the hotel, the project attempts to bring all of their latent design opportunities to their best – as spaces to connect, to introduce and to invite people to take on their little journey to their destination.  The circulation is a transition space that leads the direction, allows a sequential experience along the passage and could even become something in its own right.  Sometimes, the passage where the required practical functions are simpler than other kind of spaces also allows opportunities to implant a site-specific installation integral to the space along the way.

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya
Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya

Department of Architecture Co.,Ltd. | Hilton Pattaya

Location: Pattaya, Thailand
Architect: Department of Architecture Co.,Ltd.
Client: Central Pattana Public Co.,Ltd.
Name of bar, club, restaurant or hotel: Lobby & “Drift” Bar, “Edge” & “Flare” Restaurant, Linkage Spaces
Project name:  Hilton Pattaya Hotel
Type of project:  Hotel
Total floor area (m2)
Lobby and ‘Drift’ Bar:  1,650 sq.m.
‘Edge’ Restaurant:  1,200 sq.m.
‘Flare’ Fine Dining:  250 sq.m.
Date of opening:  November  2010
Floor: Stone, wood, etc.
Wall: Stone, wood, mosaic, etc.
Ceiling: Wood, gypsum board, etc.
Lighting: Halogen down light, LED strip light at fabric installation at lobby ceiling, etc.a
Stairs:  N.A.
Furniture: Wood, stainless steel, fibreglass, etc.
Other features: Fire-retardant fabric at lobby
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more