// arthitectural / Architecture / Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

Architecture Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun OneLocated among a low-rise residential neighborhood, a new location for a software developer–SUNONE presents designers with a great challenge dealing with quality of living for existing residence and working condition for the new comer. In order to preserve serenity of an area, respect privacy for each residence and simultaneously create pleasing working environment for staffs, pattern of horizontal screening was introduced to the project.

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Not only does it create visual barrier between inside and outside; allowing no direct sight from inside to surrounding residence, but does it serve as light filter generating array of light quality for interior space.

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Interior design strategy was designed to promote flexibility and transparency in work environment. In contrary to the traditional office space, SUNONE provides a range of work settings including bench desks completed with task lights for concentrated work, and informal places such as lounge/bar setting for group meeting and chats. This socially oriented space is intended to improve the possibilities for social interaction among staffs rather than previously tended electronic communication.

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Truly the most delightful feature of an interior space is the design of interior screen that scattered throughout space. While exterior screen reflects technological character of company’s field of business, interior screen, on the opposite, directly reflects adventurous personality of the owner and staffs. Industrial material like colorful PVC strip curtain has been cleverly incorporated through the building to reflect energy and liveliness of these extreme-sport lovers. Besides operating as space divider and enclosure, this screen, with its transparency property, also functions as an indicator of an area’s privacy level. By using PVC strip curtains, openness and transparency of office space are maintained.

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Sun One

© Wison Tungthunya

With deliberate architectural strategy, the two building typologies, office and home, can perfectly fuse in one environment regardless of their architectural style. By creating a work space in the low corporate presence, SUNONE has successfully provides a place that encourages both collaboration and relaxation among its staffs.

Location: Bangkok, Thailand
Architect: Department of Architecture Co., Ltd.
Owner: Sun Systems Corporation, Ltd.
Project team members
Principle/Architect: Amata Luphaiboon
Principle/Architect: Twitee Vajrabhaya Teparkum
Architect: Waraphan Watanakaroon
Architect: Prow Puttorngul
Architect: Chanon Petchsangngam
Architect: Atirotj Rojratanawalee
Architect: Kanin Manthanachart
Landscape Architect: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.
Interior Designer: Department of ARCHITECTURE Co., Ltd.
Lighting Designer: ACCENT Studio
Construction Management: Building Construction Management Co., Ltd.
Main Contractor: Nai Chang Thai Engineer Co., Ltd.
Interior Contractor: New Muang Thong Furniture Co., Ltd.
Photographer: Wison Tungthunya
Build time: March 2007 – June 2009
Area: 1,200 sq.m.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more