// arthitectural / Architecture / Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

Architecture Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

Department of Architecture Co., Ltd. | ZenseAs a part of ‘Zen’, Bangkok’s trend-setting department store, Zense Restaurant possesses a unique design approach by fusing together four design disciplines: fashion design, interior design, landscape architecture and architecture. The project introduces the dynamic world of fashion in the static domain of architecture; combining aesthetic of pleating fabric with architectural elements and function, and at the same time, illustrates the essence of landscape architecture into interior space.

Department of Architecture Co., Ltd. | ZenseThe restaurant is comprised of four zones: elevator lobby, vestibule, indoor and outdoor dining area:

Elevator Lobby
As a part of multi-disciplinary approach, installation art was introduced into the design of lobby area; this three-dimensional work is designed specifically to transform typical elevator lobby into a more interesting space. This intervention is an example of an attempt to bring art installation into practicality and permanence.

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | ZenseVestibule
The design of restaurant’s vestibule is highly inspired by fashion design element of pleating fabric. The vestibule is constructed with vertical pleated steel wall that serves as a transition space between elevator lobby and dining area.

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense
© Wison Tungthunya
Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

© Wison Tungthunya

Indoor Dining Area
To highlight the interface between fashion and architecture, concept of fashion show was introduced in restaurant’s floor plan. Inspired by fashion runway, circulation of the restaurant not only emphasizes an idea of “To Be Seen”, but also allows the project to achieve spatial quality of blurring boundary between interior and exterior space. Inside the restaurant, customers will discover variety of pleating elements including pleating stairs and railing, pleating seating, and performing stage.

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

© Wison Tungthunya

Outdoor Dining Area
The project takes full advantage of its downtown location by introducing outdoor dining experience; allowing restaurant patrons to enjoy ever-changing scenery of the city. Lighting design of this area emphasizes both liveliness of the city and an idea of pleating fabric: stairs lighting, for example, this color-changing linear light does not only lighten the atmosphere, but also highlight a transformation of a floor layer, from pleating floor to an outdoor bar.

Department of Architecture Co., Ltd. | Zense

© Wison Tungthunya

Department of Architecture Co., Ltd. | ZenseLocation: Pathumwan, Bangkok, Thailand
Project Designer: Department of  Architecture Co., Ltd.  
Owner: ZEN Department Store Co., Ltd.
Principals: Amata Luphaiboon, Twitee  Vajrabhaya Teparkum
Design Team: Prow Puttorngul, Chanon Petchsangngam, Sasicholwaree Sawatdisawanee, Wipavee Kueasirikul
Landscape Designer: TROP Co., Ltd.
Lighting Designer: ACCENT Studio
Contractor: Great Furnic Co.,Ltd.
Area: Indoor  2000 sq.m.   +   Outdoor  1000 sq.m.
Design Phase to Project Completion – Jan 2008 – Dec 2008
Photographer: Wison Tungthunya
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more