// arthitectural / Architecture / DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex Centre

DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex Centre

Architecture DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex Centre

The Gippsland Water Factory Vortex Centre, houses offices, laboratory functions and an interpretive experience for a major new water recycling plant. The vortex form strongly expresses the dynamic movement of fluids down a pipe, at the same time providing a unique internal environment.

DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex Centre

DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex CentreCombining cost performance, aesthetics, water education and ecological intelligence, the facility is a beacon of exemplary sustainable design. Inherent in the design is the celebration and conservation of water – the essence of the Gippsland Water Factory. The centre was designed as a building that teaches.

DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex Centre

DesignInc | Gippsland Water Factory Vortex CentreThe structure is built over an artificial lake that delivers cooling to the building together with other passive environmental measures. Due to the stable temperature of the lake, the building delivers a very low energy summer outcome. Cool water from the bottom of the lake is passed through heat exchangers, delivering cool air into the interior. At night, the lake water is pumped over the roof to be cooled for use during the day. In winter, waste heat from a biogas powered cogeneration system will be used to heat the interior. The combination of these principles ensures the Vortex is a low user of natural gas and power from the electricity grid.

Architect: DesignInc
Project name: Gippsland Water Factory Vortex Centre
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more