// arthitectural / Concept & Competition / Disguincio&co | eMOTIONing topography

Disguincio&co | eMOTIONing topography

Concept & Competition Disguincio&co | eMOTIONing topography

The project is about the ri-territorialization of a series of commercial warehouses: combining the need to renovate the facade and to design the parking area in front of the building, the architecture reconnects the building to the surrounding environment through the staging of a new landscape that tries to absorb the character of that country side, now forgotten by that area of the town, outskirt of Pordenone.

Disguincio&co | eMOTIONing topographyA light modular structure supports the semi-transparent protective tech fabric and thirty thousand flexible blades that cover four thousand square meters parking area: the system offers, in the summer season, a delightful diffused shadow in different layers. The rubber blades are moved by the wind gifting an always different dynamic effect, creating an emotional landscape, evoking an evergreen grass field. The blades are part of a photovoltaic system, in fact they are covered by a soft flexible membrane equipped by small semi-spherical silicon spheres.

Disguincio&co | eMOTIONing topographyI’m seventy years old, I was born in this town. I have the eighth grade, but I worked hard all my life and I built all by myself: I have my company and my beautiful warehouse, thanks to this, all my children studied at the university. Now they work for the company, … and they are ruining everything: they just wanted to renovate my warehouses, “is the future”, they said, “Dad, times have changed”.

Disguincio&co | eMOTIONing topographyMy warehouse now look like hills, I do not understand how truck drivers can still find us, covered with a kind of green grass. “Dad,” they say “don’t you understand that these are special stems that produce energy? Since we have installed, we no longer pay the bills. “Dad” they repeat “don’t you see how beautiful it is now? don’t you see see how the new structure also repairs the cars? Don’t you see that it gives shade in summer and in this way it is cooler? Dad trust us, this is the future” and finally they give me the coup de grace: “Daddy can’t you see? It Doesn’t even look like a warehouse … “

Location: Pordenone, Italy
Architect: Disguincio&co 
Project name: eMOTIONing topography
Year: 2010


Typology: photovoltaic roof
Client: condominio Aquileia
Area: 4000 sqm
Renderings: Telegram71 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more