// arthitectural / Concept & Competition / Disguincio&co | Villa Y

Disguincio&co | Villa Y

Concept & Competition Disguincio&co | Villa Y

The house is defined by three main volumes that contain the private rooms (bathroom, storage, …), while the common spaces are modeled by the relationship between the fluxes of the volumes themselves. Walls and floors, made out of self-supporting steel frames, are exchanging their roles with torsions to generate a dynamic character.

Disguincio&co | Villa Y

Disguincio&co | Villa YThe ground floor is an open space that projects itself outside through large apertures on two opposite sides. The kitchen space opens from a slope and the difference in height of sixty centimeters separates it from the main floor of the dining room. The kitchen it is a linear space where all the households and furnitures are integrated inside the main wall, the working table emerges as a long stripe from the slope’s cut. The ceiling between the kitchen and the dining room is deformed to define a “belly” where a suspended glass shell is hung below the cut that incorporates the range hood.

Disguincio&co | Villa Y

Disguincio&co | Villa YThe main volume opens itself in the staircase that is the main element of the house, defining internal flows and the main entrance. At the second floor there are the bedrooms: closed spaces to the inside, opened to the outside with floor to ceiling windows and an outdoor corridor, filtered just by a green wall.

Disguincio&co | Villa Y

Disguincio&co | Villa YThe climbing plants are an architectural element of transition between inside and outside. Besides delineating the outline of the building, the green walls give shape to in-between spaces like the garage and other service rooms.

Disguincio&co | Villa YThe floor of the house is covered by a soft continuous surface that has the purpose to activate the body system during the everyday life: our feet are structured to work with infinite configurations of the ground and the postural health is up to this variety. Posture is a rhythmical function, this type of floor wants to undermine the body system, based on the principle of the physiological adaptation to better improve the quality of the movements.

Location: Azeglio (To), Italy
Architect: Disguincio&co 
Project name: Villa Y
Year: 2011
Typology: private house
Floor area: 250 sqm
Appendix area: 190 sqm
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more