// arthitectural / Architecture / dmvA Architecten| Apartments BUSO

dmvA Architecten| Apartments BUSO

Architecture Untitled_Panorama1

Urban concept

The project was obtained by winning a competition called by the City of Mechelen.

The city council aimed the old Buso site to be developed as a high quality urban area, housing ten loft dwellings. The commission was entrusted to dmvA because they were the only architect office that took the ‘spirit of the factory’ as starting-point.

CF095941Buso is located in the 19th century industry-axis, alongside the canal Mechelen – Leuven. Its location in the middle of a building block characterizes the site.

The site enclosed a big factory building, with a number of small-added building volumes on one hand, and a dwelling that gave access to the street on the other hand. Alleys provided access to the former factory.

The exterior space was limited and fragmentary.

CF089457The objective of the urban concept was to bring the factory-building air and space again.

Architectural concept

In phase one, the added volumes were pulled down to rehabilitate the factory building. In view of sustainability and economics the building was kept as best as possible, stripping took place mainly inside the building.

In a second stage the garden of one of the houses was expropriated in order to get one big semi-public space.

CF089680Backsides of the neighbouring houses got new exits to this new space.

The pretty closed factory building contained two floors. On several places, where the structure of the building allowed to, openings were made in roof and floors. These openings generated patios and an inner street.

CF089704The openings allow sunlight to enter the building. Stairs connect the semi-public inner-street with the urban tissue of alleys.

All loft-dwellings are accessed by way of this semi-public space.

Each loft is unique. Contemporary transparent building volumes are placed on top of the building as an extra space for the lofts. The roof becomes one big roofgarden, planted with sedums.

Materiality

To emphasize the spirit of the old factory-site, the outside of the factory is clad with panels of corten-steel. These panels were attached on a structure with 15 cm insulation.

CF089757The inner walls of patios and inner street, as well as the added volumes on top of the building, are finished with poly-carbonate panels, with a 23 cm insulation.

CF089917So, old versus new, massive versus transparent, rough versus polished, dark versus light.

Location: Mechelen, Belgium
Design: dmvA
Principal: City of Mechelen
Team: David Driesen, Tom Verschueren, Astrid Geens, Christine Loos, Michaël De Roeck
General contractor: Brebuild
Constructional engineer: Util
Built area: 2000 m2
Completion: 2011
Photography: Frederik Vercruysse
Visuals: dmvA
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more