// arthitectural / Architecture / dmvA Architecten | Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’

dmvA Architecten | Renewal ‘Stedelijk Museum Hof van Busleyden’

Architecture IMG_4728

IMG_4974

IMG_4959

Concept: absence of architect

‘Hof van Busleyden’ consists of a complex of buildings, built out of brick and sandstone in replicating late-gothic style, around three external spaces: the small northern court-yard with pine trees, the central rectangular one, paved with cobblestones, and the south-oriented town garden. Since 1938 its function is the one of city museum. The building was protected as a monument.

IMG_4767Museum-axis

The ‘Hof van Busleyden’ is the northern objective of the museum-axis of Mechelen, but in the same time the connection to some tourist trails. In contrast with the commercial centre, the ‘Grote Markt’ might be seen as the centre of cultural heritage. North of the ‘Grote Markt’ a concentration of important buildings is situated. Walking the scenic routes is experiencing the past.

IMG_4626Location as a museum object, part of the city

In the proposed concept, the location itself of the ‘Hof van Busleyden’, the central city museum, is sublimed to a museum object. The museum intensifies the local urban culture and is integrated in the tissue of the city. By the sequence of routes, court-yards and gardens, with bars, terraces and a bookshop attached, the museum is again an essential part of the city. The museum is being set up by minimal interventions. The 19th century care-takers dwelling is going to be torn down and replaced by a contemporary building volume with a skin of vertical steel strips.

IMG_4833

Location: Mechelen, Belgium
Design: dmvA architecten en Hlc.r architect
Principal: City Mechelen
Team: David Driesen, Tom Verschueren, Valerie Lonnoy, Hans Le Compte en Ria Maesen
General contractor: WGC nv
Constructional engineer: BAS bvba
Built area: 1800m2
Completion: 10/08/2013
Photography: Frederik Vercruysse

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more