// arthitectural / Architecture / dmvA Architecten | Sports Hall KA Hiel

dmvA Architecten | Sports Hall KA Hiel

Architecture 100303_sporthalschaarbeek-004630

The school-site KA Hiel acts as a green space in an urban context. The campus area features great differences in height as well as much diversity in buildings and pavilions. The constructions at the edges of the building block vary from attached houses to high solitary apartment buildings.

100303_sporthalschaarbeek-004611Down-scaling

According to the campus philosophy, the new sports hall is implanted as an autonomous object. By positioning it in the talus of this sloping terrain, it affects the building-volume as a method of downscaling.

100303_sporthalschaarbeek-004966The new sports hall shows a harmonious transition between the main building and the small-scaled nursery school. A natural incision in the sloping terrain provides the entrance to the sports hall.

An inspiring sport building

100303_sporthalschaarbeek-004918The pretty closed building manifests itself on the outside as a ‘do/play-building’. The internal playing field has been transferred to the outside walls. The concrete volume features colored sports field lines that can be used as tennis wall, a soccer wall, climbing wall. It aims to inspire the students and be respectful to the environment.

Sculpture

100303_sporthalschaarbeek-005010The structure of the roof consists of a wooden frame, suspended from upside-down beams.

This roof structure gives the building its sculptural character.

Location: Schaarbeek, Brussels
Design: dmvA
Principal: Scholengroep Brussel
Team: David Driesen, Tom Verschueren, Lindsay Rinckhout, Sofie Buggenhout
General contractor: TV Vanderstraeten – Execon
Constructional engineer: Bas Dirk Jaspaert
Technical engineer: Boydens
Built area: 1425 m2
Completion: 2010
Photography: Frederik Vercruysse
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more